Gisteren nog stelde vakbond FNV een ultimatum aan de werkgevers om voor zaterdag 27 februari te reageren op de gestelde looneis van 3,5 procent. De werkgevers bieden per 1 juli een loonsverhoging van 2 procent. De vakbonden vinden dat te mager. Bovendien wil FNV ook dat de loonsverhoging al vanaf 1 januari ingaat, het moment dat ook de nieuwe cao ingaat.

Betere cao dan wordt geboden

De stiptheidsacties houden volgens FNV in dat de chauffeurs strikt volgens de (arbo)regels werken, hetgeen vertragingen tot gevolg kan hebben. De chauffeurs geven op deze manier aan dat ze een betere cao willen dan de werkgevers nu bieden. "Het geduld van de medewerkers is op. Ze zitten vanaf het begin van dit jaar zonder cao. Het enige wat ze willen is een fatsoenlijk loon, goede arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid eerder te stoppen met werken", aldus Cindy Onvlee van FNV in een reactie op de website van Transport Online.

Meetoeteren

Vakbondsbestuurder Willem Dijkhuizen gaf gisteren aan dat de animo om actie te voeren groot is onder chauffeurs. Hij dacht daarbij onder meer aan stiptheidsacties bij distributie en trailers met geluidsinstallaties op parkeerplaatsen in heel Nederland. "Chauffeurs kunnen dan meetoeteren als ze ergens mee instemmen."