Onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen 150.000 werknemers, onder wie 90.000 truckers. Volgens FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen is de animo om actie te voeren aardig groot. Zo zijn de beperkt beschikbare plekken voor de vier locaties waar vakbondsleden in hun auto's manifestaties houden nagenoeg allemaal bezet.

Focus op grote bedrijven

"We focussen ons nu op de grote bedrijven. Niet alleen de grote supermarkten, maar bijvoorbeeld ook Simon Loos, Peter Appel en Zandbergen", zegt Dijkhuizen over de acties. Hij heeft de indruk dat daar veel mensen willen staken. Tegelijkertijd verwacht hij geen lege schappen in de supermarkten, omdat die meestal wel genoeg voorraad hebben.

Beroepsgoederenvervoer wil loonsverhoging

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Ook willen ze een goede regeling waardoor personeel met zwaar werk eerder met pensioen kan. Tot slot voeren ze actie voor betere werkomstandigheden onderweg. Zo willen ze dat vrachtwagens standaard worden uitgerust met airco en verwarming die blijft draaien als motoren zijn uitgeschakeld.

Werkgevers zijn teleurgesteld

Werkgevers reageerden teleurgesteld op de aankondiging van de acties. Volgens branchevereniging Transport en Logistiek Nederland begonnen vakbonden al met acties terwijl werkgevers nog wilden praten over hun uiterste cao-bod.