Een liter diesel was op 1 januari 2021 12 procent goedkoper dan een jaar eerder (€ 1,03 in plaats van € 1,18, exclusief btw). Sinds 18 februari 2021 is de diesel duurder dan in 2020. De dieselprijs eindigde op 31 december 2021 29,3 procent hoger dan een jaar geleden (€ 1,33 in plaats van € 1,03).

Prijzen diesel 

Het betreft hier de gemiddelde dagelijkse dieselprijzen die het CBS aangeleverd krijgt van Travelcard, met geregistreerde transacties van bijna alle tankstations in Nederland. Zij verschillen daarin van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Transportbedrijven zullen meestal eigen afspraken hebben met leveranciers of gebruik maken van brandstofkaarten, waardoor hun prijs kan afwijken.

overzicht prijsstijging diesel 2021

Uit een eerdere analyse van Robert van Leewen voor Transport & Logistiek – in november 2021 – blijkt dat de gemiddelde dieselprijs tot 25 oktober 2021 € 1,18 was. Met de € 1,21 aan het eind van vorig jaar kwam hier dus in twee maanden tijd nog eens 2,5 procent bij. 

Stijgende energiekosten

Voor transporteurs vormen brandstofkosten vanouds een belangrijke kostenpost. Maar nu worden zij volgens Van Leewen ook geconfronteerd met andere stijgende energiekosten, die hen direct of indirect treffen: kosten van aardgas en elektriciteit. Aardgas voor verwarming van het kantoor, elektriciteit voor verlichting van de kantoren en bedrijfsgebouwen, voor de pc’s en voor het op te laden materieel dat gebruikt wordt in de loodsen en distributiecentra. 

Lees ook: ‘Ook biodiesel uit afval zal sleutelrol spelen in verduurzaming wegtransport’