Ceo: "Moeilijke beslissingen nemen"

‘Elektrische transporteur Einride in financieel zwaar weer’

Einride rijdt in Nederland voor Heineken. Foto: Heineken

De Zweedse start-up Einride, een volledig elektrisch transportbedrijf dat in Nederland voor bierbrouwer Heineken rijdt, verkeert in financieel zwaar weer. Het bedrijf sleepte recent nog een nieuwe zak geld binnen, maar gaat desondanks snijden in het personeelsbestand, melden Zweedse media.

“Er moeten verschillende moeilijke beslissingen worden genomen”, zegt ceo Robert Falck tegen het Zweedse medium Breakit. Volgens de site betekent dit dat er in het personeelsbestand gesneden gaat worden.

In augustus vroeg Falck de aandeelhouders van Einride nog om extra financiering, waarna het bedrijf zo’n 500 miljoen Zweedse kronen (44 miljoen euro) zou hebben ontvangen, weet de krant Dagens industri.

Autonoom

Einride werd in 2016 opgericht in Stockholm en lanceerde in 2019 een zelfrijdende vrachtwagen, de T-pod, die in Zweden en in de VS op de openbare weg getest werd. Later ging Einride transport verzorgen voor bedrijven die hun wegvervoer wilden elektrificeren. Het bedrijf schafte daarvoor een eigen vloot aan en bestelde onder andere 50 DAF-trucks en 300 vrachtwagens van BYD.

Bepaald winstgevend is Einride nog niet: vorig jaar draaide het bedrijf een verlies van 1,3 miljard Zweedse kronen (175 miljoen euro). Klanten van Einride zijn naast Heineken, Lidl, Oatly, Pepsico en Rewe.

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas