Daarmee volgt de grootgrutter het voorbeeld van onlinesupermarkt Picnic, die boodschappen al langer met elektrische minibusjes bezorgt. De accu van een minibusje gaat maximaal 130 kilometer mee. De busjes moeten binnen twee jaar in binnensteden door heel Nederland worden ingezet. Die waren met de grotere bestelbussen soms moeilijk te bereiken.

Albert Heijn gaat voor elektrisch rijden

Buiten de steden blijft de supermarktketen de grofweg 1.500 grotere bestelbussen gebruiken. Daarvan rijdt ongeveer 98 procent nog op diesel, maar vanaf 2025 moeten alle bestelbussen elektrisch aangedreven worden.

Bezorgfiets met twintig kratten

Ook introduceert de supermarktketen een nieuw type bezorgfiets met twintig boodschappenkratten achterop. De bezorgfietsen die Albert Heijn al enkele jaren kleinschalig inzette hadden de lading voorop, wat de fietsen moeilijk bestuurbaar en dus onveilig maakte. Als de proef in Breda met de nieuwe bezorgfietsen slaagt, wil Albert Heijn de fietsen in meer binnensteden inzetten.

Groei aantal onlinebestellingen

Mede vanwege de coronacrisis groeide het aantal onlinebestellingen bij Albert Heijn vorig jaar met 50 procent. Daarom bouwde de supermarktketen in Bleiswijk zijn zevende grote distributiecentrum. Nummer acht komt daar in het najaar in Roosendaal bij. Daarnaast heeft de onderneming 23 kleinere distributiecentra aan de rand van steden, waar de kleinere bezorgauto's worden volgeladen, en gebruikt het bedrijf algoritmes om boodschappen zo efficiënt mogelijk te bezorgen.