De 150-jarige logistiek dienstverlener CB opende op 6 april zijn nieuwe bakkenmagazijn, ook wel shuttlewarehouse. In een nieuw pand van 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang zoeven straks 45 shuttles in drie gangen met 150.000 bakken met boeken en zorgproducten. 

shuttle warehouse cb

Het magazijn sluit volgens CB aan bij de veranderde vraag in de markt: kleinere voorraden, kleinere ordergroottes en toename van het aantal orders. "Om onze groei te faciliteren en onze service levels verder uit te breiden, is expansie met een ‘bakkenmagazijn’ essentieel", zegt Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB. "Het magazijn past goed bij de ontwikkelingen in de markt. Wij zien meer behoefte aan opslag van kleinere hoeveelheden. Bovendien neemt het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt steeds verder toe. Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet."

Veel beweging in shuttlewarehouse CB

Het magazijn kent drie gangen met in iedere gang vijftien shuttles. De shuttles ‘picken’ de bakken die vervolgens via liftjes naar vier werkstations worden gebracht waar medewerkers de producten verzamelen in bakken en verder in het logistieke proces brengen. Elk werkstation kan vijfhonderd ‘picks’ per uur aan en liggen precies halverwege de hoogte van het magazijn, waardoor de liften de minste afstand hoeven af te leggen.

cb bakkenmagazijn culemborg

De shuttles kunnen twee bakken tegelijk dragen en zevenhonderd bewegingen per gang per uur aan, waardoor een snel proces is gewaarborgd. Naast een verzamelfunctie heeft het magazijn ook een herbevoorradingsfunctie. Volle bakken lopen direct door naar andere verzamelmagazijnen.

Energieterugwinning en zonnepanelen

Duurzaamheid speelt een rol in het nieuwe magazijn. Zo wordt de energie opgeslagen die vrijkomt als de shuttles en de liften remmen en als de liften omlaaggaan (zwaartekracht). Daarnaast wil CB zonnepanelen plaatsen op het dak en aan de gevel van het nieuwe magazijn. De opbrengst van deze panelen is goed voor circa 156 huishoudens.

Vanaf 6 april wordt de voorraad in het magazijn opgebouwd en zal leverancier PSB nog aanwezig zijn om eventuele kinderziektes op te lossen. Vanaf 1 september is het magazijn volledig gevuld en klaar voor de piekperiode.

Ruimte voor uitbreiding

In het nieuwe magazijn kunnen nog liften worden toegevoegd waardoor nog meer orders per uur kunnen worden gepickt. Daarnaast biedt het nieuwe pand aan de Erasmusweg in Culemborg ruimte voor een uitbreiding van het magazijn met nog eens 150.000 bakken en 4.000 extra bewegingen per uur, zodat uit 300.000 bakken met twaalf werkstations ongeveer 6.000 regels per uur kunnen worden gepickt.

De bouw van het shuttlewarehouse van CB en de testfase (nog met een beperkt aantal bakken).