De twee in gebruik genomen volledig elektrische trucks maken deel uit van de zogenoemde eActros ‘Innovatievloot’. De elektrische vrachtwagens worden getest door bedrijven in diverse sectoren.

Inzet eActros-trucks

De 18-tonstruck voor Camion Transport wordt ingezet voor het vervoer van stukgoederen vanaf het stadscentrum van St. Gallen. De 25-tonsvrachtwagen van Migros gaat goederen transporteren naar supermarktketens in Zürich en omliggende regio. Beide e-trucks gaan dagelijks een afstand afleggen van 150 kilometer. De trucks beschikken over een actieradius van 200 kilometer bij een volledig opgeladen batterij. De trucks worden iedere avond opgeladen bij de depots van de bedrijven. Beide bedrijven zetten met de entree van de eActros-trucks hun duurzaamheidsambities verder kracht bij. In Duitsland worden al intensieve praktijktests uitgevoerd met de emissievrije eActros.

EActros: emissievrij alternatief voor stadsdistributie

Twee elektromotoren bij de wielnaven van de achteras zorgen voor de aandrijving, met ieder een capaciteit van 126 kW (171 pk) en een maximumkoppel van 485 Nm. Lithium-ionbatterijen met een capaciteit van 240 kWh voorzien de eActros van de benodigde energie. Afhankelijk van het beschikbare oplaadvermogen kunnen de batterijen binnen twee uur (op 150 kW) worden opgeladen. 

EActros ‘Innovatievloot’

Als onderdeel van de eActros ‘Innovatievloot’ worden de 18- en 25-tonsvoertuigen getest door twintig bedrijven in diverse distributiesectoren en in hun eigen dagelijkse praktijk. Het testen van deze ‘Innovatievloot’ bestaat uit twee fases, ieder met tien ondernemingen. Feedback uit deze praktijkproeven wordt direct meegenomen in de verdere ontwikkeling van de eActros. Het doel is om vanaf 2021 schone en stille distributie in stedelijke gebieden mogelijk te maken met trucks.