Pallets zijn transportplatforms die al geruime tijd worden gebruikt om goederen op te slaan en te vervoeren. Desalniettemin zijn het steunpilaren om de logistieke processen in evenwicht te houden. Uit onderzoek blijkt dat kunststof brandveiliger is dan hout. Bovendien hebben kunststofpallets een langere levensduur. In dit artikel wordt er meer inzicht in en tevens inlichtingen gegeven over waarom deze pallets daadwerkelijk onmisbaar zijn.

Diverse soorten kunststofpallets

Er is een breed scala aan soorten en uitvoeringen kunststofpallets, zodat voor elke toepassing een geschikte pallet kan worden ingezet. Daarom bestaat de productlijn van diverse bedrijven uit talloze artikelen. Pallets van kunststof zijn er in verschillende maten en kleuren. Door de vele mogelijkheden is een grote voorraad beschikbaar naar keuze. De meest voorkomende afmetingen zijn: 

 • 1.200 x 800 mm / 120 x 80 cm (europallet)
 • 1.200 x 1.000 mm / 120 x 100 cm (blokpallet)

Overig afmetingen zijn:

 • 400 x 300 mm / 40 x 30 cm
 • 600 x 400 mm / 60 x 40 cm
 • 800 x 600 mm / 80 x 60 cm
 • 1.100 x 1.100 cm / 110 x 110 cm
 • 1.140 x 1.140 cm / 114 x 114 cm
 • 1.200 x 1.200 mm / 120 x 120 cm

Voordelen van het aanschaffen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het aanschaffen van kunststofpallets:

 • Kostenbesparing;
 • Vermindering van de uitstoot van kooldioxide;
 • Duurzame keuze;
 • Vermijding van risico’s.

Kostenbesparingen

Het kopen van dezelfde hoeveelheid kunststof- als houten pallets kan in eerste instantie meer geld kosten. Maar door te kiezen voor pallets van kunststof worden uiteindelijk kosten bespaard. Ze zijn duurzamer, dus ze gaan langer mee.

Vermindert de uitstoot van kooldioxide

Kortom, door het vervoer van goederen zal de uitstoot van kooldioxide uiteindelijk worden verminderd. Dit betekent ook dat brandstofkosten voor vracht lager zullen zijn. Dit bespaart niet alleen het bedrijf kosten, maar draagt ​​ook bij aan een groene wereld.

Duurzame keuze

De productie van kunststofpallets is zeer duurzaam, omdat ze volledig recyclebaar zijn. Door de sterkte heeft de pallet ook een langere levensduur. Daarnaast is de kunststof zeer geschikt voor diverse weeromstandigheden. Bij de houten variant bestaat het risico dat fragmenten afbreken en het product kan worden beschadigd.

Vermijd risico's

De houten pallets moeten iedere keer worden verwerkt en gerepareerd om hun kwaliteit te behouden. Omdat pallets over de hele wereld worden verspreid, is de kans groot dat er ongedierte en bacteriën in terechtkomen. Daarom hebben veel landen strikte regels opgesteld om de verspreiding van ziekten en bacteriën te voorkomen. Bij plastic pallets is die zekerheid 100 procent.

Welke kunststoffen worden gebruikt?

Kunststofpallets zijn gemaakt van polymeer polyethyleen (HDPE) en polypropyleen (PP). De meest voorkomende is polypropyleen met een hogere sterkte. Plastic pallets zijn meestal gemaakt van gerecyclede materialen. Dit is een ideale keuze en er zijn veel materialen beschikbaar. Omdat deze pallets gemaakt zijn van 100 procent kunststof, kunnen ze aan het einde van hun levensduur volledig gerecycled worden.