Dit is het hoogste vermogen dat in Europa door één dak wordt geleverd, voldoende om 4.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien. 

Webshop Lidl

De investering en exploitatie komt voor rekening van Ecorus. Ceo Erwin Cootjans van Nunner Logistics en René Geujen, director Plan Development bij vastgoedontwikkelaar Next Level Development, zijn trots op deze mijlpaal. “Dit wordt geen energieneutraal, maar een energiepositief XXL-warehouse.”

Het warehouse is een ontwikkeling van Next Level Development in samenwerking met Lidl en Nunner Logistics. Het pand biedt onderdak aan de logistieke operatie voor de webshop van de Duitse retailketen. Die operatie is in handen van Nunner Logistics, dat net als Lidl grote waarde hecht aan duurzaamheid. “Voor ons is duurzaamheid onlosmakelijk verbonden aan goed ondernemerschap”, aldus Cootjans. "Wij streven naar een bedrijfsvoering met een positieve impact op de omgeving. Dit zonnedak is een nieuwe mijlpaal en laat zien dat dit mogelijk is.”

Investering en exploitatie in één hand

De investering en exploitatie van het zonnedak komt voor rekening van Ecorus. Dit bedrijf verzorgt niet alleen het ontwerp, de installatie en de financiering, maar ook het beheer en onderhoud. Dat feit gecombineerd met de financiële draagkracht en technische expertise was voor Next Level Development een belangrijk argument voor de keuze van Ecorus als partner. De technische expertise is bij deze schaalgrootte belangrijk om een kwalitatief goed doordacht energieconcept met bijhorende installaties te realiseren, die aan de eisen van alle belanghebbenden voldoet en risico’s in de installatie minimaliseert. Ecorus neemt een integrale verantwoordelijkheid en heeft voor het zonnedak een ontwerp gemaakt dat de technische risico’s tot een minimum reduceert en operationeel volledig ontzorgt.

Oplevering medio 2020

Ecorus start op korte termijn met de installatie van de zonnepanelen. Medio 2020 moet het krachtigste zonnedak van Europa een feit zijn. Zelfs als Nunner dan maximaal gebruik maakt van het warehouse, leveren de zonnepanelen meer duurzame energie dan nodig is voor eigen gebruik. Wat overblijft, levert Ecorus aan het elektriciteitsnet. Om dat mogelijk te maken, investeert de netbeheerder in uitbreiding van het elektriciteitsnet met een nieuw middenspanningsstation.