De nieuwe ontwikkeling van 70.000 m2 bestaat uit een hal van 61.802 m2, 1.148 m2 kantoor en 6.840 m2 mezzanine. Er worden 62 loadingdocks en vier overheaddeuren gerealiseerd met 330 parkeerplaatsen op eigen terrein. Het nieuwe distributiecentrum wordt geheel naar de Breeam Very Good-standaard gebouwd. Distributiecentrum Heerlen komt aan de Beitelweg 80 op het gelijknamige bedrijventerrein.

Duitsland en België

Het nieuwe distributiecentrum heeft een strategische ligging binnen de regio Zuid-Limburg en het Duitse en Belgische achterland. Steden als Luik, Düsseldorf, Aken en Keulen liggen binnen 30 tot 50 minuten rijafstand. Deze strategische ligging betekent dat een grote demografisch groep van circa 4,5 miljoen inwoners in de omgeving van het distributiecentrum woont en werkt.

Het bedrijventerrein is via verschillende multimodale routes bereikbaar. Via de weg is het bereikbaar via de aansluitingen op de A76 en de A2, op respectievelijk 3 en 20 kilometer afstand, en met een aansluiting op het openbaar vervoer in de directe omgeving. Via de lucht liggen de vliegvelden van Maastricht, Luik, Düsseldorf en Keulen binnen het uur rijden. Via het water is het bedrijventerrein bereikbaar via Container Terminal Stein, met 2,5 miljoen ton overslag per jaar een van de grootste binnenhavens van Nederland, op 28 kilometer afstand.

Project belangrijk voor Panattoni

“Dit is de grootste brownfieldtransactie in Nederland van 2020”, aldus Jeroen Gerritsen, algemeen directeur Panattoni Nederland. "Het project is voor Panattoni belangrijk omdat er in deze regio van Limburg beperkte beschikbaarheid is aan gronden voor de ontwikkeling van een distributiecentrum met een dergelijke grote omvang. Dit is, na onze projecten in Wessem en Roermond, ons derde project in Limburg en het zesde project binnen de twaalf maanden nadat Panattoni naar Nederland is gekomen. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het ook in Almere een distributiecentrum gaat bouwen.

Internationale distributiehub

"De positie van Heerlen als internationale distributiehub naar het achterland in Duitsland en België, is inmiddels gevestigd”, vervolgt Gerritsen. "We zien een sterke concentratie van farmaceutische bedrijven die dit als de springplank naar Europa gebruiken en we hebben de afgelopen maanden gezien hoe cruciaal deze functie is. Vanuit het oogpunt van toekomstige werknemers bieden de steden in de ring Heerlen-Kerkrade-Maastricht-Sittard ook mooie kansen voor Panattoni om werkgelegenheid in de regio te creëren.”