Een voorbeeld van een LEVV is de Cargo Carver met 500 liter laadruimte, speciaal ontworpen voor stedelijke mobiliteit als alternatief voor bezorgscooters en bestelbusjes. Diverse modellen van elektrische bakfietsen en elektrische bestelauto’s kunnen bij Dockr worden geleased. 

Voor LEVV geen rijbewijs nodig

Een ander voorbeeld zijn de elektrische voertuigen van Citkar die voor de aflevering van goederen kunnen worden ingezet. Marcel Schungel, ondernemer van de Plus-supermarkt in Rotterdam Blijdorp, schafte afgelopen zomer een Citkar aan voor de bezorging van boodschappen. “Ik was op zoek naar een voertuig met de eigenschappen van een fiets, waarop de bestuurder droog zit en de lading getrokken wordt. Ik wilde niet dat de lading vooropzit, zoals bij de Stint.”

Goedkoop vervoermiddel

Volgens Schungel is de Citkar Delivery Max maximaal toegerust om deze goed te besturen. “Er is geen rijbewijs voor nodig, geen verzekering en ook geen parkeervergunning. Het is een goedkoop vervoermiddel dat we gebruiken naast de dieselbus. De snelheid is maximaal 25 km/u. Het is makkelijk om boven de 20 km/u te komen door de elektrische trapondersteuning.”

De supermarktondernemer is tevreden over de LEVV. “Ik heb nog niets negatiefs aan de Citkar kunnen ontdekken. Het onderhoud is minimaal, alleen af en toe de banden oppompen. Op den duur komen er zeker meer Citkars.” 

Thema Stadslogistiek

Meer lezen over de laatste ontwikkelingen over stadslogistiek en vervoersoplossingen? Houd dan het vakmagazine Transport & Logistiek in de gaten: in nummer 2 is stadslogistiek het centrale thema. Nog geen abonnee? Kies dan nu hier een (online)abonnement naar keuze!