e-CrafterBij het ontwikkelen van de nieuwe Crafter heeft Volkswagen vanaf het begin rekening gehouden met elektrisch aangedreven versies. Het basisconcept biedt in de wagenbodem dan ook letterlijk alle ruimte voor het lithium-ionbatterijpakket. Daardoor is het laadvolume van de e-Crafter gelijk aan dat van de Crafter met dieselmotor: 10,7 m3. Ook de laadbreedte (1,38 meter) en -hoogte (1,86 meter) zijn identiek. Afhankelijk van de gekozen versie heeft de e-Crafter een laadvermogen variërend van 1,0 tot 1,75 ton.

Distributie in de stad

Met z’n 35,8 kWh-batterijpakket heeft de e-Crafter een actieradius van 173 km. Daarmee is hij volgens Volkswagen bij uitstek geschikt voor een volledige werkdag in een stedelijke omgeving. Uit een evaluatie van het rijgedrag van 1.500 Volkswagen Bedrijfswagens-klanten kwam naar voren dat de meeste gebruikers tussen 70 en 100 km per dag afleggen met hun bestelwagen. Omdat hij geen schadelijke stoffen uitstoot, is de e-Crafter welkom in elke milieuzone.

e-CrafterOpladen

Opladen kan thuis of op het bedrijf via een conventionele 230 V-aansluiting. Bij gebruik van een 7,2 kW-wallbox duurt het volledig laden van een lege batterij 5,2 uur. Bij een snellader (40 kW gelijkstroom-laadstation) is het pakket in 45 minuten tot 80 procent op te laden.

Hightechaandrijflijn

De elektromotor, de transmissie en het differentieel van de e-Crafter zijn samengebracht in een extra compacte unit. De EEM85 synchrone elektromotor levert een vermogen van 100 kW en het maximale koppel bedraagt 290 Nm. De volledige aandrijfkracht is direct beschikbaar en wordt via de eentrapstransmissie op de voorwielen overgebracht. Daarmee kan de e-Crafter vlot mee met het verkeer.

Lees meer over de Volkswagen e-Crafter in Transport & Logistiek. Nog geen abonnee? Klik dan HIER.