De hoge inflatie heeft zijn weerslag op de transportsector. Daarom een dringend advies aan alle wegvervoerders: ga zo snel mogelijk verder met digitalisering, zodat gevolgen van de inflatie tot een minimum beperkt blijven.

Wegvervoerders moeten dit jaar rekening houden met een kostenstijging van maar liefst 6,0 tot 8,9 procent. Die komt bovenop de kostenstijging van het afgelopen jaar, die 1,6 tot 3,5 procent hoger is uitgevallen dan verwacht.

Nee, in bovenstaande cijfers van onderzoeksbureau Panteia is nog geen rekening gehouden met de brandstofkosten. De prijs van diesel is vorig jaar met maar liefst 35 procent gestegen, terwijl ook de prijzen voor Ad-Blue en LNG fors zijn gestegen. En dan hebben we het nog niet over de prijzen van gas en elektriciteit, die na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne eveneens flink zijn opgelopen. Wie al deze prijsontwikkelingen meeneemt in zijn berekeningen, ziet zijn kosten nog veel verder oplopen.

Ook loonkosten stijgen fors

Niet alleen de brandstofkosten, maar ook de loonkosten nemen fors toe. Het afgelopen jaar zijn de loonkosten met 6,74 procent gestegen. Dit jaar rekent Panteia op een plus van maar liefst 9,37 procent, onder meer dankzij het CAO-akkoord dat voorziet in een loonstijging van 7,5 procent en een eenmalige uitkering van 250 euro. Omdat de arbeidsmarkt krap blijft, is bij veel wegvervoerders ook het verloop hoger dan gemiddeld. Daardoor stijgen ook de kosten van werving, selectie en opleiding.

Haal inefficiënties uit de operatie

Wie de kosten uit de klauwen ziet lopen, rest maar één taak: zorg dat de laatste inefficiënties uit de operatie verdwijnen. Denk aan alle onnodige administratieve handelingen zoals het invoeren van transportorders, het uitprinten en sorteren van vrachtbrieven en het controleren van urenstaten. Dat zijn stuk voor stuk handelingen die elke dag opnieuw menskracht vergen en dus steeds duurder worden. Digitalisering maakt het mogelijk om processtappen te koppelen, handmatige handelingen te elimineren en dus de loonkosten te beperken. En digitalisering bespaart simpelweg tijd. Met een ritplanningssysteem zoals PTV Route Optimiser ST hebben planners aanzienlijk minder tijd nodig voor het maken van een planning.

Lees ook: Wegvervoer wacht 'zeer forse kostenstijging' in 2023

Bespaar kosten met een betere planning

Belangrijker dan een korte plantijd is het extra inzicht dat een ritplanningssysteem oplevert. Met één muisklik berekent het systeem de rijtijden, afstanden en daarmee ook de transportkosten van de geplande ritten. Ook geeft het systeem inzicht in bijkomende kosten zoals de Duitse maut of de Belgische tol voor vrachtwagens. Planners kunnen met het ritplanningssysteem doorrekenen wat het effect van een aanpassing in de ritplanning is op de transportkosten. Wat is de besparing op brandstofkosten als een zuiniger voertuig wordt ingezet? Wat levert het op als we LZV in plaats van een truck met standaard trailer inzetten? Met dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse rapportages is het mogelijk om de ontwikkeling in de transportkosten op de voet te volgen.

TMS vs RPS/APS: wat zijn de verschillen en hoe versterkt de een het ander?

Download hier de gratis eGuide: https://lp.myptv.com/nl/gratis-eguide-tms-vs-rps?utm_source=T%26L&utm_medium=cpc&utm_content=blog-1-4-TMSvsRPS

Onzekerheid houdt aan in 2023

Hoe de omzet en kosten zich exact ontwikkelen, blijft koffiedik kijken. Hoe lang houdt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland aan? Slaagt de Europese Unie erin om de energievoorziening onder controle te houden? Lukt het de Europese Centrale Bank om de inflatie te beperken? En blijft de koopbereidheid van consumenten zo laag als in de afgelopen maanden? De afgelopen maanden lagen de warehouses van retailers boordevol voorraden, maar wat gebeurt er als die leegstromen?

Vergroot de flexibiliteit en wendbaarheid

Niemand heeft een antwoord op al deze vragen. Het enige wat wegvervoerders kunnen doen, is ervoor zorgen dat ze nog flexibeler en wendbaarder worden. En dat ze nog beter sturen op kosten, bijvoorbeeld door de transportplanning te digitaliseren met een ritplanningssysteem. Digitalisering levert meer data en dus betere informatie op, wat het mogelijk maakt om weloverwogen beslissingen te nemen. Wij komen graag langs om uit te leggen waarom verdere digitalisering van processen daarbij van doorslaggevend belang is.

Lees ook: Foodretailers ervaren steeds meer transport uitdagingen