IAA Transportation: Duurzaamheid centraal bij nieuwe trucks, trailers en innovaties
Na vier jaar afwezigheid was de IAA Transportation weer terug. Met ruim 1.400 internationale standhouders die gelieerd zijn aan transport, was het de grootste transportbeurs ter wereld. De nieuwste producten en innovaties werden hier gepresenteerd. In de editie van dit jaar was er een prominente rol voor alternatieve aandrijflijnen en duurzame oplossingen voor een emissievrije toekomst. Wij waren in Hannover om het nieuws te bekijken en zetten de hoogtepunten op een rij.
Iveco en Nikola openen de orders voor de Nikola Tre BEV Artic 4x2 in Europa. Het voertuig, dat een wielbasis van 4.021 millimeter heeft, beschikt over negen batterijen met een totale energieopslag tot 738 kWh, wat een bereik van ongeveer 500 kilometer levert. Opladen (10-90 procent SOC) duurt naar schatting 162 minuten met een 175 kW-lader. Later dit jaar wordt opladen tot 350 kW verwacht. Het Nikola Tre-platform is gebaseerd op de Iveco S-Way.
Voertuigfabrikanten, trailerbouwers, opbouwers en toeleveranciers gelieerd aan transport, tonen traditioneel tweejaarlijks hun productnieuws op de IAA Transportation. Door de coronapandemie werd ’s werelds grootste mobiliteitsevenement twee jaar geleden geannuleerd. Nu was er weer gelegenheid om de productontwikkelingen te presenteren en elkaar te ontmoeten, zij het op ingetogener stands dan tijdens voorgaande beursedities.
Waar in 2018 nog een speciaal plein rondom duurzaamheid was ingericht, is dat nu hét thema van de IAA Transportation, met als titel: ‘People and Goods on the Move’. Elektrische voertuigen en waterstoftrucks hebben de hoofdrol; voertuigen met een conventionele verbrandingsmotor zijn verbannen naar een hoek van de stand of staan tussen de carrosseriebouwers en fabrikanten van getrokken materieel op het buitenterrein.
Omdat er zoveel te zien is, focussen wij ons op het getrokken en trekkende materieel boven de 7,5 ton voor het goederentransport. De vrachtautofabrikanten die wij in Nederland kennen, zijn allemaal aanwezig – behalve Renault Trucks. Alle met hoofdzakelijk elektrisch aangedreven voertuigen op de stand. Het zicht op een uitstootvrije toekomst in transport biedt bovendien ruimte voor nieuwe spelers en merken die we nog niet (veel) op de weg zien, maar wel (vaker) kunnen verwachten, zoals Volta Trucks, BYD, Tevva, Nikola en Quantron.
Trucks onthuld én in de prijzen
Een beurshoogtepunt is de onthulling van de Mercedes-Benz eActros LongHaul. Tijdens een speciale avond presenteert Daimler Truck deze elektrische langeafstandstruck, die een actieradius kent van 500 kilometer op één lading en door LFP-batterijen geschikt is voor snelladen. Het wint de ‘Truck Innovation Award’. Ook DAF Trucks valt in de prijzen: de doeken zijn nog maar net van de nieuwe generatie distributietrucks DAF XD af als deze truckserie wordt gekroond tot International Truck of the Year 2023.
Het regent prijzen op de IAA Transportation, want ook innovatiekracht van de trailer- en opbouwbranche wordt beloond. Innovaties moeten betrekking hebben op de trailer, oplegger of opbouw. De innovatieprijs is uitgereikt in zeven categorieën: Concept (Langendorf twee-assige City-Flexliner), Chassis (Krone Box Liner eLTU 50 Traction Automatic), Carrosserie (TMT Tanks & Trailers’ schuifvloertrailer), Componenten (Van Eck Container Locker System), Veiligheid (Kögel Road Safety-systeem), Milieu (Schmitz Cargobull S.CS EcoFlex) en Smart Trailer (Lamberet SR2-E koeloplegger met spraakbesturing).
Laadinfrastructuurproject HoLa
Vrijwel alle vrachtautofabrikanten noemen in hun presentaties de onzekerheid die bestaat rond laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De Vereniging voor de Duitse Automobielindustrie, VDA, sponsort het op de IAA gepresenteerde Duitse oplaadproject High performance charging for Long-haul trucking, HoLa. In het project worden op vier locaties langs de A2 tussen Berlijn en het Ruhrgebied twee krachtige CCS-laadpunten met Megawatt Charging Systems (MCS) voor vrachtwagens opgezet, geëxploiteerd en gebruikt in echte logistieke operaties. Het fungeert als testcase voor het nieuwe snelladen van elektrische vrachtwagens en het verzamelen van gebruikservaringen. Aan het einde van het project zullen de locaties en laadpunten binnen Duitsland worden uitgebreid.
IAA innoveert zelf ook
Nieuw op de beurs is de IAA Startup Area voor nieuwe en creatieve bedrijven die hun transport- en logistieke oplossingen van morgen presenteren. Op de Plug & Play Campus is een breed scala aan laadinfrastructuuroplossingen uit de branche te ervaren wordt informatie verstrekt over laadprocessen. Tijdens de beurs zijn er daarnaast vier themadagen over logistiek, handel, infrastructuur en gemeentelijk vervoer. Een van de hoofdonderwerpen daarbij is de weg naar klimaatneutrale logistiek. Tot slot worden testritten over het beursterrein aangeboden met uitstootvrije bedrijfswagens.
Over twee jaar kan de sector zich weer opmaken voor de volgende editie van de IAA Transportation. De verwachting is dat de traditionele dieseltrucks dan voor het eerst zullen schitteren door complete afwezigheid.