Tien miljoen kilometers

Koningin Máxima opent bio-lng-installatie voor wegvervoer in Wilp

De centrale werd donderdag officieel geopend door de koningin. Foto: Nordsol

Koningin Máxima heeft donderdag een installatie voor bio-lng geopend in het Gelderse Wilp. De centrale van Attero en Nordsol moet jaarlijks 2.400 ton bio-lng gaan produceren, waarvan een deel bestemd is voor vrachtwagens.

Voor de productie gebruikt de installatie jaarlijks zes miljoen kubieke meter biogas uit groente- fruit en tuinafval. Met de bio-lng zouden vrachtwagens volgens de bedrijven zo’n tien miljoen kilometer kunnen afleggen.

Bio-lng wordt gezien als een duurzamer alternatief voor diesel, hoewel het officieel geen emissievrije brandstof is. Met name Volvo Trucks zet de afgelopen jaren in op de bouw van lng-trucks.

Subsidie

De installatie kwam mede tot stand met een Europese subsidie van 4,3 miljoen uit 2021. “De Europese Commissie ziet veel potentie in de bio-LNG-installatie van Attero en Nordsol”, zegt Daniel Mes, lid van het Kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra. “We volgen met belangstelling en enthousiasme de ontwikkelingen.”

John van Haeff, business unit manager Organisch bij Attero geeft aan ‘vereerd’ te zijn dat de koningin de installatie heeft geopend.

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas