grenscontroles

Oponthoud voor vrachtwagens bij Duitse grens “valt reuze mee”

De Duitse Federale politie voert controles uit op de A1/A30 bij de grensovergang met Duitsland. Om middernacht is Duitsland langs alle grenzen begonnen met controles om naar eigen zeggen terroristen en illegale migranten te weren. Foto: ANP EMIEL MUIJDERMAN

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft nog geen problemen gehoord met het vrachtvervoer door de Duitse grenscontroles die maandag zijn ingegaan. Volgens een woordvoerder van TLN valt “het allemaal reuze mee”. “We horen gelukkig geen urenlange vertragingen aan de grens.”

Volgens de woordvoerder zou op twee tot drie plekken aan de Duits-Nederlandse grens gecontroleerd worden. Er is hooguit sprake van kleine vertragingen door controles. “Het loopt allemaal goed door.”

Duitsland heeft de grenscontroles ingevoerd om naar eigen zeggen terroristen en illegale migranten te kunnen weren. De Duitse politie heeft gezegd zo min mogelijk hinder te willen veroorzaken voor het verkeer met de controles.

Dagelijks zouden ongeveer 100.000 vrachtwagens de 567 kilometer lange Duits-Nederlandse grens passeren. TLN zei eerder dat een uur wachttijd 100 euro per truck kost.

Ook bij de aanbieder van langeafstandsbuslijnen FlixBus zorgen de controles niet voor problemen. FlixBus zegt namelijk gewend te zijn aan controles van identiteitspapieren van passagiers. Die papieren worden door de chauffeurs gecontroleerd bij het instappen. Als reizigers geen geldige papieren hebben, mogen ze ook niet mee.

Onderwerpen:

Auteur: ANP