“Ik ben hartstikke trots”, was De Baats reactie na afloop van het evenement. “Toen ik na de finaleproef uit de wagen stapte, wist ik nog niet of ik hem had, maar de spanning gleed toen wel van mij af.” Naar eigen zeggen had de chauffeur van Van der Mark Transport steeds alles onder controle en werd hij nergens echt door verrast. Ook niet door de voetbal die opeens op zijn wagen af kwam rollen. “Ik gaf meteen een tik op rem”, zegt hij over zijn adequate reactie. Bijzonder was dat zijn vader Izaak ook in de finale zat. De winnaar kreeg het vak dus met de paplepel ingegoten.

Tijdens de landelijke finale van het NK Veiligste Chauffeur streden 25 mannen en vrouwen bij milde weersomstandigheden om de titel. Zij hadden zich gekwalificeerd uit een deelnemersveld van ongeveer 1.000 vrachtwagenchauffeurs. Op de finaledag moesten zij vijf proeven uitvoeren, waaronder het rijden van enkele krappe parcoursen met diverse obstakels. Een van de lastigste dingen was het achteruitrijden van een bocht van de hand af, zo bleek uit de reactie van veel chauffeurs.

NK Veiligste Chauffeur van TVM

De happening was georganiseerd op het binnenterrein van het TT Circuit en werd omlijst met allerlei activiteiten rondom veiligheid. Hélène Hendriks, bekend van Voetbal Inside, was als boegbeeld van de TVM Awards de hele dag aanwezig om de gebeurtenissen van vlot commentaar te voorzien. 

Het NK Veiligste Chauffeur is een initiatief van TVM, met als doel meer bewustwording te creëren bij alle weggebruikers voor veiligheid op de weg én om tegelijkertijd waardering te tonen voor de Nederlandse beroepschauffeurs. Voor de 25 finalisten is dat zeker gelukt. Veel deelnemers noemden het evenement ook leerzaam voor henzelf én vonden het prettig om collega’s te treffen. Uiteraard kijken ze allemaal uit naar de driedaagse reis naar Zweden, die zij met hun finaleplaats verdienden. Daar zullen ze een kijkje nemen in de fabrieken van Volvo.

rené de baat in actie tijdens nk veiligste chauffeur 2021
René de Baat in actie tijdens het NK Veiligste Chauffeur.

Veilig Transport

Transportonderneming Nijman/Zeetank uit Spijkenisse werd winnaar van de TVM Award Veilig Transport. Het is een juryprijs die wordt toegekend aan een onderneming die vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een positieve bijdrage levert aan de transportveiligheid. De jury bestaat uit de acht partners van de TVM Awards. Frits Bakker, vestigingsdirecteur van Nijman/Zeetank, nam de TVM Award in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Charles Engelaar, directeur marketing bij Volvo Trucks Nederland.

veilig transport award tvm
Transportbedrijf Nijman/Zeetank ontvangt de TVM Award Veilig Transport.

Nijman/Zeetank ontving de award omdat het zijn werknemers ‘een compleet pakket aan veiligheid’ biedt. ‘Bij Nijman/Zeetank stopt veiligheid niet als de chauffeur uit zijn cabine stapt of naar huis gaat. Ook privé wordt er in de veiligheid van werknemers geïnvesteerd’, aldus het juryrapport.

Ridder Remco Kompier

De TVM Award Ridder 2021 werd uitgereikt aan Remco Kompier uit Nieuwegein. De vrachtwagenchauffeur van transportbedrijf Van der Wal uit Utrecht redde in maart een slachtoffer uit een auto die bij een ongeval op de A28 te water was geraakt.

nk veiligste chauffeur ridder 2021
Remco Kompier met de TVM Award Ridder 2021.