De presentatie van acht Tsjechische bedrijven die werken aan slimme mobiliteitsoplossingen vond plaats op de Tsjechische ambassade in Den Haag. De bijeenkomst was georganiseerd door CzechTrade Den Haag, een van de 51 buitenlandse kantoren van het nationale agentschap van het Ministerie van Industrie en Handel van de Tsjechische republiek. CzechTrade organiseert zakelijke ontmoetingen tussen handelspartners, zoals kennismakings- en voorlichtingsbijeenkomsten, beurzen en ‘sourcing days’ (inkoopdagen). Het Haagse kantoor fungeert onder andere als aanspreekpunt en initiator van contacten tussen Tsjechische bedrijven en ondernemingen en organisaties in Nederland, België en Luxemburg die op zoek zijn naar een zakenpartner. De voorlichtingsbijeenkomst in Den Haag werd geopend door de Katerina Sequensova, ambassadeur van de Tsjechische republiek in Nederland. Adam Jareš, directeur van CzechTrade Nederland, presenteerde de bijeenkomst.

Innovatieve mobiliteitsoplossingen  

Eerst vertelden drie vertegenwoordigers van Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven kort wat over de belangrijkste mobiliteitsvraagstukken in Nederland en de oplossingen waaraan wordt gewerkt. Dat waren achtereenvolgens Lennart Salemink van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wim Korver van de Goudappel groep en Lesley Broekaart van de Rotterdamse Elektrische Tram (RET). Vervolgens vertelden de Tsjechische bedrijven kort over hun activiteiten. Dat waren achtereenvolgens Brněnské komunikace, CROSS Zlín, Incinity, Herman Electronics, Switchio van Monet+, DataFromSky, Škoda Group en Tenzováhy. De presentaties gaven een goed overzicht van de Tsjechische activiteiten op het gebied van mobiliteitsvraagstukken. Duidelijk werd dat er in Tsjechië veel aandacht is voor het onderwerp mobiliteit en diverse innovatieve oplossingen voor worden ontwikkeld. Een aantal daarvan zijn ook interessant voor Nederland. De bijeenkomst werd afgesloten met een Tsjechisch buffet waar de aanwezigen vragen konden stellen en informatie met elkaar konden uitwisselen. Daarna reisden de Tsjechen door naar België en Luxemburg waar ze ook hun activiteiten presenteerden.

De presentaties

Brněnské komunikace houdt zich bezig met de aanleg, het beheer en het onderhoud van wegen en met en de ontwikkeling van slimme verkeerslichtinstallaties, verkeersborden en centraal verkeersmanagement. Het bedrijf is onderdeel van de stad Brno, dat met 400.000 inwoners na Praag de grootste stad in Tsjechië is. CROSS Zlín verandert gewone steden in slimme steden met behulp van verkeerssystemen op het gebied van controle, parkeren, gewicht, telematica en weersomstandigheden. Incinity ontwikkelt onder andere een integratieplatform voor slimme steden en levert Invipo, een zelfontwikkeld intelligent transportsysteem. Herman Electronics is onder andere gespecialiseerd in de productie en levering van digitale systemen voor openbare transportsystemen, zoals kaartlezers, chip cards en dergelijke. Switchio biedt oplossingen voor elektronisch betalen en digitale identificatie in het openbaar vervoer. DataFromSky maakt software voor het analyseren van verkeersvideo’s. Deze video’s worden vertaald in gegevens over verkeersstromen, zodat deze beter aangestuurd kunnen worden. Škoda Group, dat overigens losstaat van de bekende Tsjechische autofabrikant, produceert moderne trams en elektrische bussen. Tenzováhy ontwikkelt onder andere weegsystemen voor voertuigen die voldoen aan de EU-standaarden.