Lean & Green is een Europees stimuleringsprogramma van Connekt voor bedrijven om hun logistieke- en mobiliteitsproces duurzamer te maken door concreet met CO2-reductie aan de slag te gaan. Van der Wal is vanaf de start van het programma hierbij aangesloten om deze ambitie te realiseren.

Henk van der Wal is zelf sterk gedreven om zo duurzaam mogelijk te leven, zo fietst hij meestal naar kantoor en pakt nooit het vliegtuig voor vakanties. Dat hij al jaren roept dat transport slimmer en duurzamer moet én kan mag dan ook geen verrassing heten. Maar andere mensen en organisaties meekrijgen bleek altijd een flinke uitdaging.

Eerste award voor Van der Wal in 2008

Toch lukte het in 2008 al om de eerste Lean & Green Award te behalen. Van der Wal is het eerste transportbedrijf dat een branche overschrijdende samenwerking aanging met een verlader, namelijk Rockwool. Beide partijen ontvingen deze award, behaald met de inzet van lange zware voertuigen (LZV's), toen een absolute noviteit. 

In 2013 behaalt Van der Wal de eerste L&G Star en in 2018 de tweede. Maar ondertussen voelt Van der Wal ook steeds sterker de urgentie tot verduurzaming. Henk vertelt hierover: “De gevolgen van klimaatveranderingen worden steeds zichtbaarder, daarom wist ik: we moeten versnellen. Ik zocht en zoek mensen die mij hierbij kunnen helpen. Mensen die duurzaamheid als vanzelf meenemen in hun werkzaamheden zijn bij Van der Wal altijd welkom.” 

Kill Empty Running

In 2019 wordt intern bij Van der Wal onder de naam 'Kill empty running' een uitgebreid duurzaamheidsprogramma gestart. Iedereen bij Van der Wal werkt hieraan mee vanuit zijn eigen discipline en talenten. Kill Empty Running zet aan de hand van drie pijlers in op verduurzaming met middelen die nu voorhanden zijn. Want, zo zegt Henk: “Het nú verduurzamen van transport is essentieel om onder de 2 graden temperatuurstijging voor 2050 te blijven. Waarom wachten op anderen als er nu al een enorme winst behaald kan worden. Er rijden veel te veel vrachtwagen deels of helemaal leeg rond. Lege kilometers elimineren, dat kan iedereen nu al doen!”

De derde Lean & Green Star

Voorwaarde voor de derde L&G Star is dat er in een periode van twee jaar de CO2-uitstoot per vervoerde eenheid met ten minste 5 procent extra gedaald moet zijn én er verschillende reductie en optimalisatie maatregelen zijn genomen in samenwerking met klanten, opdrachtgevers en/of concullega’s.  

Van der Wal behaalde een reductie van 6 procent in één jaar. Dit was te danken aan de initiatieven uit het Kill Empty Running-programma. Een voorbeeld van zo’n initiatief is het nog slimmer plannen door trajecten met veel lege kilometers onder de loep te nemen. Maar ook de inzet van LZV’s in plaats van megatrailers in samenwerking met opdrachtgevers heeft extra CO2-besparing opgeleverd.  Een mooi resultaat, zeker doordat Van der Wal voor bijna zijn gehele wagenpark al vervangen had door de nieuwste en zuinigste Euro 6 trucks.

Terugkomend op de noodzaak tot versnellen, vertelt Henk:“We hebben dit jaar investeringen in diverse innovaties op de planning staan, zo is Van der Wal de eerste in Nederland die acht elektrische meeneemheftrucks besteld heeft. Ook hebben we net het Waterstof Convenant getekend met daarin de toezegging dat we vijf waterstof trucks willen aanschaffen voor 2030. Uiteraard zijn we al begonnen om onze vierde Lean & Green Star te behalen. Want naast duurzaam investeren valt er ook gewoon heel veel winst te behalen als we de bestaande capaciteit optimaal benutten.”