online registratie

Polen neemt maatregelen tegen ‘goedkope’ Oekraïense truckers

De protesten leidden tot files van duizenden vrachtwagens. Foto: Bumble Dee / Shutterstock

Polen voert een wet in die ‘oneerlijke concurrentie’ door Oekraïense chauffeurs tegen moet gaan. Vervoerders van buiten de EU moeten zich vanaf 1 november online registreren om in het land te werken, zodat deze groep makkelijker te controleren is.

Een voorstel daarvoor werd vorige week goedgekeurd door de Poolse Senaat. Met verplichte inschrijvingen in het SENT-register hoopt Warschau beter zicht te krijgen op buitenlandse transporten, met name Oekraïense.

‘Oneerlijke concurrentie’

In de Centraal-Europese staat heerst al langer onvrede over hun oosterburen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne zoeken veel wegvervoerders uit het land hun toevlucht in Polen, waar ze relatief eenvoudig aan de slag kunnen.

Volgens Poolse wegvervoerders zorgt het voor oneerlijke concurrentie, omdat de Oekraïners voor een lager loon werken en zich niet aan EU-wetgeving hoeven te houden. Ook zouden ze misbruik maken van vergunningen, bijvoorbeeld door hun formulieren niet juist in te vullen en op een eenmalige vergunning meermaals in Polen te rijden.

Blokkades

Het wetsvoorstel is een reactie op de maandenlange protesten van vorige winter bij de grens tussen Oekraïne en Polen. Poolse wegvervoerders, ondersteund door boeren, blokkeerden meerdere grensovergangen en lieten trucks maar mondjesmaat door. Het leidde tot files van duizenden vrachtwagens en drie wachtende Oekraïense chauffeurs kwamen om het leven.

De blokkades kwamen ten einde na tussenkomst van de Poolse premier Donald Tusk, die maatregelen beloofde. “De goedkeuring van het voorstel door de Senaat betekent dat we op de goede weg zijn om specifiek te reageren op de eisen van vervoerders die protesten organiseerden voor de grensovergangen met Oekraïne”, zegt vice-minister van Infrastructuur Stanisław Bukowiec.

EU-landen

“Als de oplossingen die wij voorstellen van kracht worden, zullen we de Poolse industrie beter kunnen beschermen tegen oneerlijke concurrentie uit niet-EU-landen.” Vanaf 1 januari moeten ook transportbedrijven uit de EU die transporteren van of naar een niet-Europees land en Polen doorkruisen zich online registreren. Vervoerders die zich niet registreren kunnen rekenen op een boete tot 20.000 zloty, zo’n 4.650 euro.

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas