De informatie is bedoeld voor onder anderen mensen die epileptische aanvallen hebben gehad. Hiermee helpt het het rijvaardigheidsbureau bestuurders bij het nemen van verantwoordelijkheid als zij geconfronteerd worden met deze aandoening die risico’s met zich meebrengt in het verkeer. Bij een epileptische aanval verliest iemand vaak het bewustzijn. Dit kan gevaarlijk zijn, zeker in het verkeer. Daarom zijn er regels over rijden na een epileptische aanval. Voor het besturen van een vrachtauto (grootrijbewijs) gelden er strengere regels dan voor bestuurders van personenauto’s. 

CBR informeert over epilepsie

Als het de eerste keer is dat een chauffeur met rijbewijs C een epileptische aanval had en hij of zij geen epilepsiemedicijnen gebruikt, dan mag de chauffeur vijf jaar niet rijden. Als deze chauffeur na twee jaar geen nieuwe aanval heeft gekregen en geen epilepsiemedicijnen nodig heeft gehad, kan deze persoon het CBR laten onderzoeken of hij al eerder veilig kan rijden.

Geldigheid van het nieuwe grootrijbewijs

De regels voor de geldigheid van een nieuw en een bestaand rijbewijs staan ook op de website van het CBR. Blijkt uit het onderzoek dat iemand veilig de weg op kan, dan bepaalt het CBR ook hoe lang dit nieuwe rijbewijs geldig is. Als iemand een grootrijbewijs heeft, is dit maximaal één jaar geldig. Verlengt het CBR het rijbewijs daarna, dan is dat maximaal drie jaar geldig. En als het CBR na die drie jaar het rijbewijs weer verlengen, is dat maximaal vijf jaar geldig.