Met name in het stadsverkeer lopen vrachtwagens bij het rechts afslaan een groot risico een fietser of voetganger te raken. Internationaal gaat er steeds meer geluid op om systemen die rechts afslaan van vrachtwagens en bussen veiliger maken te gaan verplichten. Omdat EU-brede wetgeving in dit opzicht de komende jaren echter nog niet wordt verwacht, rekenen landen als Duitsland daarom op de vrijwillige keuze van de automotive markt en de transportsector om dergelijke systemen toe te passen.

Van radar tot camera tot kunstmatige intelligentie

Moderne hulpsystemen, zoals de OEM-systemen die Continental al aanbiedt, kunnen de chauffeurs van zware voertuigen waarschuwen voor voetgangers of fietsers in hun blinde hoek. Een dergelijk systeem op radarbasis bepaalt de locatie van weggebruikers en berekent de tijd totdat er zich mogelijk een botsing zal voordoen. De tweede generatie van het Right Turn Assistance systeem wordt nog efficiënter. Dit systeem gaat nauwkeuriger onderscheid maken tussen gevaarlijke en niet-gevaarlijke situaties. Hiervoor wordt het op radar gebaseerde systeem uitgebreid met camera’s. Binnen een paar jaar kan het systeem – met behulp van kunstmatige intelligentie - zelfs complexe en onvoorspelbare verkeerssituaties nauwkeurig interpreteren en de chauffeur waarschuwen. Automatisch remmen in noodsituaties is technisch al haalbaar. Om adequaat en alleen indien nodig te reageren, moet het systeem gebaren en bewegingen kunnen herkennen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van machine learning. Kunstmatige neurale netwerken en beeldvormingstechnieken werken daarbij samen om een naderende fietser en voetganger veel eerder te detecteren en te interpreteren welke richting de voetganger of fietser waarschijnlijk op zal gaan.

Overstap naar het digitale tijdperk

Continental presenteert het Right Turn Assistance systeem in de Continental Innovation Truck. In dit demonstratievoertuig is een werkend RTA-systeem met gebaarherkenning aanwezig. Dit systeem is binnen een paar jaar als standaardsysteem leverbaar. Bezoekers aan de IAA Commercial Vehicles in Hannover kunnen diverse generaties van deze systemen met eigen ogen bekijken in de Innovation Truck op het buitenterrein en op de stand van Continental, B11/A06, in hal 17.

Continental toont de nieuwste producten en oplossingen tijdens de IAA Commercial Vehicles in hal 17, stand B11/A06. Het technologiebedrijf presenteert de eerste beurs-highlights op de IAA-persconferentie op 19 september, van 14:15 tot 14:40, in kamer 3B van het Convention Center.
Continental werkt aan slimme Right Turn Assistance