TLN Elisabeth Post PFAS-noodkreet een veilige norm is voor het gebruik van grond met PFAS. Uiterlijk 1 december wil ze duidelijkheid.

PFAS-noodkreet: ‘Nu ook echt doorpakken’

"Mooi dat de staatssecretaris luistert naar de noodkreet van de bouw- en transportwereld", zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. "Ze laat hiermee zien dat ze de pijn van de sector ziet. Als de staatssecretaris en het RIVM nu ook echt doorpakken, kunnen ze honderden transportbedrijven redden van de ondergang. Want transportbedrijven die grond, zand en grind vervoeren staan nu helemaal stil. Het water staat ze aan de lippen. Elke dag stilstand is een stap dichter bij faillissement. Elke dag stilstand is een stap dichter bij werknemers die op de bank belanden. Elke dag stilstand is een stap dichter bij een recessie voor heel Nederland.”

Taskforce

Van Veldhoven heeft ook een taskforce ingesteld, waarin bedrijven en overheden samenwerken om PFAS-knelpunten op te lossen. TLN gaat ervan uit dat met deze taskforce de kennis over PFAS bij provincies, gemeenten en waterschappen snel op niveau is. "En dat die lagere overheden hun angst kwijtraken in grondkwesties. Dat ze het werk gewoon weer door laten gaan", zegt Post.

Stikstofprobleem

De PFAS-crisis is een van de redenen dat TLN op woensdag 30 oktober, samen met de bouwsector, actievoert op het Malieveld. Die actie gaat gewoon door. Post: "Deze stap van de staatssecretaris is heel mooi, maar de druk moet erop blijven. Er moet eerst echt een oplossing zíjn, voordat wij zijn gerustgesteld. Bovendien staan we daar woensdag ook vanwege het stikstofprobleem. Dat probleem hangt nog steeds als een donkere wolk boven de bouw- en transportsector."