Cefetra kijkt positief terug op het eerste jaar van de samenwerking met Zijderlaan en het gebruik van HVO. Ruben Kraaijeveld. Operations manager van Cefetra: “Het heeft het bewustzijn en urgentie van de duurzame weg die we ingeslagen zijn verder versterkt. Onze klanten waarderen dit initiatief en de voorlopersrol die wij in de sector innemen. Hier staan we al 35 jaar voor en kijken ernaar uit deze weg in de toekomst samen met onze klanten, leveranciers en medewerkers te blijven volgen en mooie doelen te bereiken.”

Leo Lokker, commercieel & operationeel directeur bij logistiek dienstverlener Zijderlaan: “Wij waarderen het erg dat Cefetra als eerste de stap heeft durven zetten vol voor HVO te gaan. Samen hopen wij, als duurzaamheidsambassadeurs, andere bedrijven te motiveren structurele veranderingen door te voeren in hun organisaties en zo hun CO2-voetafdruk te verbeteren.

De intensivering van onze duurzame samenwerking is heel belangrijk voor de logistieke energietransitie. De keuze voor HVO geeft onze gezamenlijke ambitie om in duurzaamheid te excelleren mooi weer.”

Duurzame missie

“Cefetra heeft altijd een voortrekkersrol gehad als het gaat om duurzaamheid,” licht Sandra Kraaij toe, sustainability manager bij Cefetra. “Wij vinden het belangrijk om na te gaan welke verdere stappen we kunnen nemen om het transport en de producten die wij leveren te verduurzamen. Dit doen we graag in samenwerking met andere stakeholders, in dit geval met Zijderlaan. Wij zijn er trots op dat we samen een CO2-reductie hebben gerealiseerd en blijven kijken hoe we het transport nog verder kunnen optimaliseren.”

“Het duurzaamheidsthema past goed binnen de cultuur van ons familiebedrijf”, vertelt Sabine Zijderlaan, algemeen directeur. “Wij vinden het belangrijk om in een duurzame toekomst te investeren. Niet alleen voor onze bedrijfsvoering, maar juist voor het behoud van een gezonde en mooie leefomgeving. We bereiken de duurzaamheidsresultaten nooit alleen. Organisatiebreed besteden we hier continu aandacht aan. Van de voet van de chauffeur tot aan de inkoop van nieuwe voertuigen met zuinige motoren. Ook bij onze opdrachtgevers brengen we de duurzaamheidsdiscussie steeds onder de aandacht. Het reduceren van CO2-uitstoot is op veel verschillende manieren te realiseren, als je er samen maar voor open staat en bereid bent om te investeren. Dat kan financieel door bijvoorbeeld een meerprijs voor HVO te betalen, via onderzoek naar optimalisatiekansen binnen de keten, door te kijken naar diverse transportmodaliteiten of het aantrekken van een duurzaamheidsadviseur. Alles is mogelijk!”

Weg naar zero emissie

Cefetra is ervan overtuigd dat Zijderlaan een goede partner is om ontwikkelingen voor verdere verduurzaming van het wegvervoer te blijven volgen en in de toekomst samen de volgende stappen te zetten. Kraaij: “Er liggen nog veel uitdagingen op weg naar elektrisch of waterstof aangedreven vrachtwagens voor zwaar transport. Tot dat zover is blijven wij HVO inzetten voor het verduurzamen van ons transport.” 

Lokker: “We zien HVO als de belangrijkste maatregel tijdens de transitie naar de mogelijke nieuwe energiedragers. Hiermee kunnen we snel veel CO2 reduceren. Daar hebben we wel de ondersteuning en inzet van onze opdrachtgevers bij nodig. Wij streven ernaar om 25% van onze totale volumes in 2025 op HVO te rijden.”

Zijderlaan heeft onlangs de 2e Lean & Green Star Award behaald voor hun duurzame inspanningen. Maik Backx, duurzaamheidsadviseur: “Deze mooie erkenning laat zien dat wij ons op vele fronten actief inzetten om CO2-uitstoot te reduceren, met op de langere termijn het doel onze dienstverlening in transport en logistiek emissievrij aan te bieden.”

Lees ook: ‘Elektrisch rijden komt eraan, hvo100 is nú een uitkomst’