In 12.000 trucks

Volvo gaat trucks bouwen van staal met minder CO2-uitstoot

Volgend jaar zullen de chassisbalken in ongeveer 12.000 Volvo FH-trucks worden gemaakt van staal met een lage CO2-uitstoot. Foto: Volvo

Volvo verhoogt het gebruik van staal met een lagere CO2-uitstoot. Dit staal wordt geproduceerd met gerecycled materiaal en fossielvrije energie en zal vanaf volgend jaar in 12.000 Volvo-trucks worden gebruikt. Afgezet tegen de wereldwijde levering van zo’n 145.000 trucks in 2023 door Volvo Trucks, zou het globaal om een kleine 10% van alle trucks gaan.

Volvo introduceerde dit type staal in elektrische trucks in 2022. Nu breidt Volvo Trucks het gebruik van staal met een lage CO2-uitstoot uit naar alle aandrijflijnen. Onder dit type materiaal verstaat Volvo staal met een aanzienlijke CO2-reductie van 80% of meer in het productieproces.

Het nieuwe staal met de naam SSAB Zero wordt geproduceerd door het Zweedse staalbedrijf SSAB. Het is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt geproduceerd met behulp van fossielvrije elektriciteit en biogas. De CO2-uitstoot wordt hierdoor volgens Volvo met ongeveer 80% verminderd in vergelijking met de productie van conventioneel staal waarvoor fossiele energie wordt gebruikt.

Chassisbalken

Volgend jaar zullen de chassisbalken in ongeveer 12.000 Volvo FH- en FM-trucks worden gemaakt van staal met een lage CO2-uitstoot. Dit moet resulteren in een besparing van 6.600 ton aan broeikasgassen, inclusief bijvoorbeeld methaan.

De beschikbaarheid van het duurzame staal is nu nog zeer beperkt, maar naarmate dat toeneemt, zal het in meer truckmodellen en in andere onderdelen van de truck worden gebruikt.

Potentieel

“Dit is weer een stap op weg naar een uitstootvrije toekomst. Staal is een van de belangrijkste materialen in onze trucks. We zijn ook van plan om andere materialen, zoals aluminium en plastic, te vervangen door alternatieven met een lage uitstoot”, zegt Jan Hjelmgren, Senior Vice President Product Management en Quality bij Volvo Trucks.

Volgens Volvo kan het schonere staal de CO2-uitstoot van de fabrikant nog verder verlagen, aangezien bijna de helft van een truck uit staal bestaat. Staal vertegenwoordigt ongeveer 44% van de CO2-uitstoot in de totale 21 ton aan broeikasgassen die bij de productie van de Volvo FH diesel vrijkomt.

Onderwerpen:

Auteur: Anita Hestens