Logistiek vaart op vertrouwen, data delen is cruciaal

Elke keten is zo sterk als de zwakste schakel. Een cliché dat we vanaf jongs af aan meekrijgen. En dan werk je een tijdje in de logistiek, of ben je er klant. Herken je op een dag de waarheid in het cliché, weet je waarom het een cliché geworden is: in de logistieke keten is de afhankelijkheid enorm. Het zelf ‘goed doen’ is niet genoeg, alle partners moeten bewust bijdragen. Aan duurzaamheid, aan efficiëntie. En natuurlijk is data daarin cruciaal.

Wanneer het tegenzit, zie je hoe sterk je echt staat. Dat bewijst de Nederlandse logistieke sector. Van de zeehavens, de op- en overslag, de verschillende modaliteiten en alle betrokken professionals: Nederland laat keer op keer in crisistijd zien dat we er staan. Van corona tot een vastgevaren schip in het Suezkanaal, van de hoog- en laagwaterstanden tot een oorlog op het Europese continent. De Nederlandse logistieke sector laat onder elke omstandigheid zien dat ze het verschil maakt en sterk is in wendbaarheid en flexibiliteit. En in het omarmen van de vernieuwing die noodzakelijk is.

Ook in de logistieke sector wordt data steeds belangrijker. Het is niet langer een optie, maar een noodzaak om gegevens te delen. Op basis van goede data kunnen betere beslissingen worden genomen, helemaal als je bereid bent om deze data ook in de keten te delen. Het leidt tot robuustere en duurzamere logistieke processen. Zeker als je kijkt naar de kansen die dit voor bijvoorbeeld intermodaal vervoer genereert. Als je transparantie hebt over de verschillende ladingstromen en kijkt naar de optimale logistiek, dan kan dit de samenwerking tussen de verschillende modi bevorderen, de supply chains versterken en leiden tot combinaties van wegtransport, binnenvaart en/of spoor. Dat draagt weer bij aan het verminderen van congestie op de wegen, het optimaliseren van transportroutes en het verminderen van milieueffecten.
Alleen, het delen van data en de daarmee gepaard gaande transparantie vereisen een hoog niveau van vertrouwen tussen de verschillende ketenpartijen. Om ketens slimmer en duurzamer te maken zijn transparantie en vertrouwen essentieel. Dit vertrouwen moet ook tussen de sector, kennisinstituten en de overheid bestaan. Want juist ook samenwerking tussen deze gremia is vereist voor innovatie en verbeterde processen. En daar waar vertrouwen is, floreert innovatie. Juist als je data deelt kun je leren van elkaar.

Er is daarbij wel meer nodig dan een beetje goede wil. Ook de kwaliteit van ‘de data’ moet omhoog; we moeten strakker afspreken wat we meten en delen, en vooral hoe we data inhoudelijk interpreteren. Als je het verhaal achter de data namelijk niet kent, trek je al snel de verkeerde conclusie.

Ons land heeft op een klein geografisch gebied een hoogwaardig, deskundig en divers maritiem en logistiek ecosysteem van bedrijven, kennis- en opleidingsinstituten. Nederland staat qua logistiek wereldwijd bekend als vooruitstrevend en innovatief. Als ik het wat dichter bij huis houd, dat geldt zeker voor wat betreft de maritieme logistiek, inclusief de binnenvaart. Dit wordt niet altijd door iedereen gezien, daarin is de logistieke sector vaak nog bescheiden. Maar, als we dit laten zien en daarbij ook de potentie en het strategisch belang benadrukken van wat deze sector nog meer in huis heeft, dan is dit een ‘win-win’.

Kortom, de Nederlandse logistieke sector heeft alle potentie om haar leidende internationale rol te versterken. Door in te zetten op samenwerking, data delen, de kwaliteit van data te borgen en vertrouwen te geven en hebben, kunnen we voorop lopen in de innovatie. Het is aan ons, de sector dus, om ons nog beter te profileren om de toegevoegde waarde, nee, de noodzaak van de sector te benadrukken. De innovatieve kracht en het strategische belang dat het heeft voor de samenleving en onze economie voor het voetlicht te brengen. Juist onze sector kan die voortrekkersrol aan.

Femke Brenninkmeijer, CEO van NPRC

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Anita Hestens