Het aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbanken stijgt zienderogen. In Nederland nam halverwege het jaar het aantal mensen dat beroep deed op de Voedselbanken met ruim 8 procent toe in vergelijking met dezelfde periode in 2019 (bron: voedselbanken.nl) Ook in België steeg dit aantal personen met 15 procent tijdens de eerste golf van de coronacrisis (bron: www.foodbanks.be). De huidige tweede golf zal naar verwachting de druk op de financiële draagkracht van vele gezinnen nog vergroten.

Logistieke ondersteuning Chep

Bovendien zien de Voedselbanken de aanvoer van voedsel en essentiële goederen, zoals bijvoorbeeld toiletpapier en tandpasta dalen. Daarom spoort Chep Benelux zijn klanten aan hun productieoverschotten te doneren aan de Voedselbanken. Wanneer producenten de blauwe pallets gebruiken voor het transport naar de voedselbanken, dan betaalt het bedrijf het gebruik van de pallets terug. “Voedselhulp is cruciaal in de ondersteuning van gezinnen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen”, aldus Tom Hillemans, vicevoorzitter van Voedselbanken Nederland. "We zijn heel dankbaar dat Chep logistieke ondersteuning wil bieden, waardoor we opnieuw meer producten ter beschikking hebben. Hun werk wordt minder opgemerkt, maar is wel van essentieel belang bij het inzamelen van voedsel.”

15.000 blauwe pallets

Het afgelopen jaar noteerde Chep Benelux 12.385 pallets voor transporten van producenten naar de Voedselbanken in Nederland en België. De verhuurder van herbruikbare logistieke verpakking hoopt dit jaar meer dan 15.000 pallets te kunnen inzetten ten voordele van personen in armoede. "Er is meer dan ooit nood aan voedselhulp in deze moeilijke periode”, zegt Vanessa Stark, managing director bij Chep Benelux. "We zijn blij om te kunnen bijdragen aan de samenleving door logistieke hulp te bieden bij transporten naar de Voedselbanken. Door onze pallets aan te bieden, willen we onze klanten stimuleren om hun productieoverschotten niet nodeloos te vernietigen maar in te zetten voor de gemeenschap.”

Voedselverspilling tegengaan

Chep werkt samen met zijn klanten aan duurzamere supplychains, met minder afval. Door samen te werken met de Voedselbanken gaat het bedrijf ook voedselverspilling tegen – een actie die goed aansluit bij zijn duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025, waarbij het bedrijf streeft naar regeneratieve supplychains. Kort gezegd wil Chep een positieve impact uitoefenen op de planeet, op bedrijven en op de samenleving. De samenwerking met de Voedselbanken kadert in de positieve stempel die de onderneming wil drukken op de samenleving.

Sinds 2016 heeft Chep een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Federatie van Voedselbanken (Feba). Het bedrijf steunt de Feba via schenkingen, maar eveneens in natura door zijn expertise te delen, advies te geven en opleidingen aan te bieden.