Het aantal verkochte nieuwe bedrijfsvoertuigen in Nederland daalde volgens Acea vorige maand op jaarbasis met 39,5 procent tot 4.808 voertuigen. Voor de eerste vier maanden van dit jaar is er nu sprake van een afname op jaarbasis van 23,4 procent.

Verkoop bedrijfswagens keldert

In de Europese Unie daalde de verkoop in april met 67 procent tot 61.369 voertuigen. In de eerste vier maanden van dit jaar daalde de verkoop in de unie met 34,5 procent op jaarbasis.

Duitsland en Frankrijk, landen die qua volumes toonaangevend zijn in de Europese Unie, lieten volgens de belangenorganisatie eveneens een duidelijke afname zien. In Duitsland ging de verkoop in april met 45,1 procent omlaag en in Frankrijk zelfs met 82,4 procent.

Covid-19-pandemie

De sterke afname heeft alles te maken met de covid-19-pandemie en als gevolg daarvan de lockdowns in de diverse Europese landen. De grootste verliezen zijn te zien in de landen met de meest beperkende inperkingsmaatregelen. Zo nam de verkoop van bedrijfswagens in Spanje, Italië en Frankrijk af met respectievelijk 87,8, 85,5 en 82,4 procent.