Bron beeldmateriaal: EO / Blauw Bloed

De koningin sprak tijdens het bezoek aan het bedrijf in Nieuw-Vennep haar steun en waardering uit voor de inzet van transportsector.

Koningin Máxima geïnformeerd over gevolgen coronavirus

Tijdens het gesprek werd koningin Máxima geïnformeerd over hoe het coronavirus de sector raakt en welke maatregelen bedrijven om kosten te besparen. TLN-voorzitter Elisabeth Post begeleidde het bezoek en het gesprek met de koningin en is blij met de morele steun van de zijde van het koningshuis. "We zijn vereerd dat de koningin hier vandaag is", vertelt Post. "Haar aanwezigheid is voor de ondernemers hier, maar ook voor onze sector als geheel, een steun in de rug."

Gevolgen crisis

Tijdens een rondleiding ging de koningin in gesprek met een aantal medewerkers van transportbedrijf Pieter Smit over de gevolgen van de crisis op hun werkzaamheden. Pieter Smit is marktleider van evenementenvervoer in Nederland en is zwaar getroffen door het coronavirus. Sinds de uitbraak van Covid-19 zag de onderneming de totale omzet met maar liefst 83 procent terugvallen. Van de ongeveer 350 trekkers die zij hebben, staan er nu ongeveer driehonderd aan de kant.

Fors omzetverlies

Het transportbedrijf is niet het enige dat grote financiële gevolgen ondervindt. Uit een onderzoek van TLN onder de leden blijkt dat vrijwel alle ondervraagde transportbedrijven kampen met een omzetverlies. Gemiddeld gaat het om ruim 32 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In sommige deelsectoren is de teruggang echter veel groter, tot meer dan 90 procent bij de transporteurs van sierteelt en van auto’s. Bij het containervervoer is de teruggang zo’n 75 procent, terwijl bijvoorbeeld de bouwtransporteurs, de koeriersdiensten en de verhuisdiensten rond 60 procent van hun omzet zagen teruglopen. Bijna een kwart van de bedrijven geeft aan gedwongen te zijn afscheid te nemen van medewerkers als gevolg van de crisis.

Mark Rutte

Eerder deze week bracht minister-president Mark Rutte een bezoek aan de transportbedrijven Lievaart en Daily Logistics Group.

Al het laatste nieuws omtrent trucks, distributie en alles in de transportbranche lees je bij Transport Logistiek.