Het vastgoedbeleggingsvolume over de eerste drie kwartalen van 2020 bedraagt € 9 miljard. Hiermee is 32 procent minder commercieel vastgoed verhandeld dan in dezelfde periode van vorig jaar (€ 13,3 miljard). Hoewel de daling vooral veroorzaakt is door een zwak derde kwartaal, lijkt de impact van de coronacrisis minder ernstig dan eerder voorspeld in CBRE’s Mid-Year Market Outlook.

Record beleggingen logistiek vastgoed

Beleggingen in logistiek en woningvastgoed blijven onverminderd populair. In logistiek en industrieel vastgoed werd € 1,9 miljard geïnvesteerd in de eerste drie kwartalen van 2020, een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (€ 1,5 miljard) en zelfs een historisch record. Naar verwachting zal het beleggingsvolume van logistiek vastgoed uitkomen tussen de € 3 en € 3,5 miljard in 2020, tegenover € 2,5 miljard in 2019.

Meer e-commerce door coronacrisis 

Het recordvolume van beleggingen in logistiek vastgoed in de eerste drie kwartalen van 2020 is een direct gevolg van het sterke beleggersvertrouwen in deze sector en een aantal grote portefeuilletransacties. “In deze onrustige tijden vormt vormen logistieke panden een stabiele en veilige beleggingssector door de relatief stabiele huurinkomsten en gunstige vooruitzichten”, aldus Jim Orsel, director logistiek vastgoed bij CBRE. "Veel huurders in de logistiek op het gebied van de levering van levensmiddelen, bouwmarkten en e-commerce zien hun omzet stijgen door de groei van internetaankopen. Beleggers merken dit op en kiezen voor logistiek vastgoed als meest crisisresistente sector."

Grote vraag naar kantoren op goede locaties

Ondanks het gestegen aantal besmettingen en de beleidsmaatregelen als gevolg daarvan, verwacht en ervaart CBRE een druk laatste kwartaal van 2020. Naast logistiek en woningvastgoed valt op dat er nog steeds grote vraag is naar langjarig verhuurde kantoren op zowel core- als core+-locaties.