sierteelt

De 600 miljoen euro wordt onder meer gebruikt om bedrijven die onderdeel zijn van de sierteeltsector financieel te compenseren. Daarbij is 30 procent van het verlies voor rekening van de bedrijven, de resterende 70 procent wordt met het noodfonds aangevuld.

Export sierteelt ligt vrijwel stil

De overheidssteun is zeer welkom voor veel handelaren en transportondernemers in de sierteeltsector. Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt de export van sierteelt vrijwel geheel stil. Omdat ook de binnenlandse vraag naar bloemen en planten enorm is afgenomen verkeren veel ondernemers in zwaar weer. Sommigen melden zelfs een omzetdaling van 90 procent. “We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten”, vertelde minister Schouten in een toelichting op haar besluit tot steun. “Met deze regeling stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen.”

Niet toereikend

Andere vormen van overheidssteun waren voor de sierteeltsector niet toereikend. Voor veel ondernemers is de financiële druk enorm toegenomen omdat het voorjaar de drukste periode van het jaar is. Die omzet lopen zij nu mis. Branchevereniging VERN, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland zijn dan ook verheugd dat de overheid de sierteeltsector met inbegrip van transporteurs en handelaren nu wél tegemoet komt.