De Europese Commissie vindt dat automatische toekenning van code 95 niet had mogen plaatsvinden. Daarom moet de Nederlandse overheid dit terugdraaien. De overheid wil dat doen met een wetswijziging. Deze wetswijziging zou ingaan per 1 april 2020, maar dat is niet haalbaar.

Coronavirus: andere prioriteiten

Het is nog niet bekend wanneer de Tweede en Eerste Kamer met de wetswijziging akkoord gaan. De huidige situatie rond het coronavirus kan een en ander voor kortere of langere tijd ophouden, aangezien de Kamers nu ook minimaal vergaderen.

De wet zal niet op 1 april 2020 in werking gaan. Wanneer dat wel zal gebeuren, is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Tot de nieuwe wetswijziging ingaat blijft de code 95 op het rijbewijs voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 geldig als de nascholing nog niet is voltooid.

Hoe nu verder met code 95?

Alle rijbewijshouders met een C- en of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 die in augustus vorig jaar zijn aangeschreven, krijgen binnenkort een brief over het uitstel. Zodra duidelijk is op welke datum de wet in werking treedt, worden zij hierover minimaal twee maanden van tevoren per brief geïnformeerd. Voor actuele informatie kan men ook terecht op www.rijksoverheid.nl/code95.

Verklaring van geschiktheid

De chauffeurs die de nascholing hebben gedaan en reeds een Verklaring van geschiktheid van het CBR hebben ontvangen, krijgen het advies tijdig bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen, dat wil zeggen vóór het moment dat de geldigheid van de verklaring van geschiktheid verloopt.