Dit meldt Transport en Logistiek Nederland. Eerder deze week deed de belangenorganisatie de oproep aan de Europese Commissie om in te grijpen, nadat er door nieuwe coronamaatregelen kilometers file en honderden chauffeurs stil kwamen te staan aan diverse grenzen. 

Europarlementariër over chaos

"Deze bizar lange files zorgen ervoor dat essentiële goederen, zoals de bevoorrading van de supermarkten en medicijnen voor ziekenhuizen niet op tijd geleverd worden", aldus Europarlementariër Tax (PvdA). Zij heeft daarom een aantal vragen voorgelegd aan de Europese Commissie:

– Wat doet de Commissie om belemmeringen van het vrije verkeer te voorkomen?

– Zal de Commissie ervoor zorgen dat de Green Lanes op Europees Niveau fatsoenlijk worden uitgevoerd?

– Zullen maatregelen zoals de Covid-19-testvereisten voor beroepschauffeurs gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van producten op de Europese markt?

Green Lanes

Om de soepele doorgang van goederenvervoer te garanderen, heeft de Europese Commissie vorig jaar een aantal regels vastgesteld, zoals het instellen van Green Lanes. Hoewel lidstaten een lange tijd die regels hebben nageleefd, nemen verschillende landen nu vanwege het coronavirus het heft weer in eigen handen en leggen ze vrachtverkeer extra maatregelen op.