Aan het woord is Joost Hafmans, directeur en eigenaar van VTS Transport & Logistics. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het transport en opslag van farmaceutische producten. 

Farmaceutisch transport: zaken op orde

Met de huidige crisissituatie omtrent het coronavirus is het zeker voor VTS belangrijk om de zaken goed op orde te hebben en te houden. Hafmans: "We houden de situatie per land dagelijks in gaten zodat we precies weten wat de vertragingen bij de grenzen zijn en welke beslissingen overheden nemen. Er is een toename van preventieve maatregelen en controles. Alle informatie delen we dagelijks op onze website en via andere kanalen. Om alles in goede banen te leiden volgen we ons business continuity plan.”

Koelunits met volgsysteem

De transporten van VTS worden altijd al gevolgd en gedocumenteerd met cloudbased programma’s, waaronder TracKing van Thermo King. Met dit volgsysteem kunnen koelunits vanaf een afstand worden bediend. Alarmen in de koelmachine worden meteen aan wagenparkbeheerders en chauffeurs verzonden, zodat zij actie kunnen (laten) ondernemen.

Ook bij stilstand op temperatuur

Nu chauffeurs vragenlijsten moeten invullen en medische controles moeten ondergaan, moet de vracht op temperatuur blijven. De trailers zijn al voorzien van Thermo King-zonnepanelen om te voorkomen dat de batterijen van de koelunits leeg raken wanneer chauffeurs moeten wachten of in de file staan. “Onze prioriteit is om de operatie draaiende te houden en onze mensen te ondersteunen”, stelt Hafmans. "Internationale vrachtwagenchauffeurs moeten naar gebieden waar veel bedrijven een reisverbod hebben. We moeten dit beheren en de risico's voor hun gezondheid minimaliseren. We waarderen de inspanningen van onze mensen om producten in heel Europa te leveren en werken hiervoor nauw samen met alle stakeholders. Op dit moment hebben we alles onder controle. Daar ben ik iedereen erg dankbaar voor.”

Risicobeperking

Om de risico's zo veel mogelijk te beperken heeft VTS schriftelijke richtlijnen opgesteld om de impact op processen te minimaliseren, bezoekers en externe chauffeurs op VTS-locaties veilig te houden en de gezondheid te borgen en risico's voor medewerkers op externe locaties te beperken. "Alle vrachtwagens zijn voorzien van een speciaal document waarmee vrachtwagens vlot de grenzen kunnen passeren”,  aldus Hafmans.