Nu Frankrijk maandag en dinsdag al het verkeer uit het Verenigd Koninkrijk weert, staan er lange files met vrachtwagens op de snelwegen naar havenplaats Dover. Het Britse graafschap Kent heeft om die reden de snelwegen naar Dover afgesloten om het vrachtverkeer dat naar de Europese Unie wil tegen te houden. Met de wegafsluitingen willen de lokale autoriteiten chaos op de snelweg voor mensen uit de regio voorkomen.

Meer besmettelijke Covid-19-variant

Kent brengt de voormalige luchthaven Manston in gereedheid om de vrachtwagens tijdelijk op te vangen. Er is daar ruimte voor circa 4.000 vrachtwagens. Vandaag, maandag 21 december, houden het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten crisisberaad over hoe verder. 

Met de genomen maatregelen wil Frankrijk, net zoals Nederland en veel andere EU-landen, voorkomen de meer besmettelijke Covid-19-variant die vooral op Britse bodem rondwaart, zich verder verspreidt op het vaste land. Frankrijk laat geen enkel voertuig uit het Verenigd Koninkrijk toe. In Nederland zijn vrachtvluchten nog wel toegestaan.

Ferry’s: voor vrachtwagens en chauffeurs

De ferry's die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen zoals gezegd geen passagiers meer vervoeren. De veerboten kunnen in de havens van Rotterdam en IJmuiden wel terecht met vrachtwagens en chauffeurs. De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben dit besluit zondag genomen op verzoek minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. 

De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben voor de noodmaatregel gebruik gemaakt van de regionale havenverordening waarmee havenmeesters schepen geheel of gedeeltelijk de toegang tot de Nederlandse havens kunnen ontzeggen. Het gaat hierbij om alle Nederlandse havens die worden aangedaan door veerdiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk, te weten Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden. De rederijen zijn over de maatregel geïnformeerd.