H.Essers werkt al vijftien jaar nauw met samen met Pfizer, aldus H.Essers-ceo Gert Bijvoets. “De hele wereld zat te wachten op dit nieuws. Wij staan dan ook klaar om Pfizer als strategische partner te ondersteunen met een veilige en snelle distributie van de vaccins zodat mensen snel kunnen worden ingeënt." H.Essers zal zich de komende maanden bezighouden voor de primaire distributie over de weg naar diverse distributieplatformen en luchthavens in heel Europa. Bijvoets: "Dankzij onze vloot van zeshonderd beveiligde en temperatuurgecontroleerde trailers, kunnen we flexibel en snel schakelen, ook in uitzonderlijke piekperiodes.” 

vrachtwagen h.essers pfizerExpertise Pfizer en H.Essers 

“In onze jarenlange samenwerking met Pfizer en andere farmaklanten, hebben we een grote gezamenlijke expertise opgebouwd op het vlak van temperatuurgevoelig transport,” vertelt Bervoets. “Dat maakt dat we ook nu snel kunnen handelen. We hebben net de laatste hand gelegd aan een draaiboek dat een vlekkeloze en veilige distributie moet garanderen.” 

Danny Hendrikse, vice president Intercompany Operations bij Pfizer, vult aan: “Cruciaal in dat draaiboek zijn natuurlijk de transporttijden, de 24/7-monitoring en end-to-end track-and-tracing van het transport. Ook de temperatuur moet voortdurend worden opgevolgd. Wereldwijd zullen diverse logistieke partners instaan voor de distributie. Zij worden allemaal aangesloten op een globaal systeem van Pfizer. Zo kunnen we op ieder moment nagaan waar een bepaalde lading zich bevindt.” 

Temperatuurgevoeligheid 

De strikte naleving van de temperatuureisen wordt gegarandeerd door de combinatie van de passieve verpakking met droogijs, ontworpen door het farmaceutische bedrijf zelf, met de hightechvloot van H.Essers en de bewezen transportprocessen voor de farmalogistiek. De eigen controletoren van het logistieke bedrijf bewaakt de locatie en de temperatuur van de trailers 24/7. 

Eerste leveringen op tweede kerstdag 

Nu Pfizer de goedkeuring heeft, kunnen de eerste vaccins voor Europa nog dit jaar uitgeleverd worden. Op tweede kerstdag zullen 27 landen tegelijkertijd een eerste levering in ontvangst kunnen nemen. Deze distributieoperatie zal conform de strenge temperatuur- en beveiligingscondities gebeuren. De transporten worden begeleid door beveiligingsescortes en worden gemonitord door de H.Essers controletoren. “Er wordt echt niets aan het toeval overgelaten”, stelt Bervoets. “Zowel de productie als de logistiek is tot in de puntjes voorbereid om een snelle en veilige distributie van de vaccins te garanderen.” 

Ook Rutges Cargo Europe is actief in het transport en de opslag van coronavaccins. Lees hier meer.