Terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus in China lijkt te stabiliseren, neemt het aantal besmettingsgevallen in Europa toe. Ook in Nederland zijn inmiddels besmettingsgevallen bekend. Begin deze week was Italiëspecialist De Waard Transport uit Noord-Scharwoude in het nieuws. Zijn chauffeurs worden met mondkapjes, desinfecterende handcrème  en instructies richting Italië gestuurd. 

Maatregelen coronavirus

BAS Logistics in Rijen heeft een aantal concrete maatregelen vervat in een tijdelijke procedure, aldus general manager operations Ton van de Donk. Het is volgens de procedure onder meer belangrijk om rust en overzicht te houden en klanten te voorzien van relevante informatie. “Dat wordt door hen erg gewaardeerd.”

Uiteraard houdt het bedrijf de vinger aan de pols en voorziet bij nieuwe ontwikkelingen betrokken personen van interne update. Bij losadressen wordt van tevoren geïnformeerd of er daadwerkelijk kan worden gelost. Zendingen die niet kunnen worden afgeleverd, parkeert BAS Logistics in zijn warehouse in Milaan.

Duidelijke instructies

“Onze chauffeurs in Italië zijn duidelijk mondeling en schriftelijk geïnstrueerd hoe (hygiënisch) te handelen bij laden/lossen in een risicogebied”, vertelt Van de Donk. “Hierbij gaat het dan om bijvoorbeeld het op- en afdoen van mondkapjes, altijd vooraf en daarna handen wassen, gebruikte mondkapjes direct weggooien en 2 meter afstand houden van andere personen."

De BAS-chauffeurs zijn voorzien FFP2-mondkapjes. “Deze zijn relatief duur, maar bieden veel meer bescherming dan de standaard FFP1-mondkappen.”

Maximaal vervoer per spoor

Momenteel stuurt het bedrijf maximaal op vervoer per spoor. "Momenteel wordt 90 procent via het spoor vervoerd”, zegt Van de Donk. "Alleen in noodzakelijke gevallen gaan we via de weg. Het betekent ook dat we chauffeurs die in Italië rijden nagenoeg niet naar Nederland laten komen.

Chauffeur onderweg

De chauffeurs die we vandaag spraken, blijven er zoals veel Nederlanders erg nuchter onder. "Ik zit momenteel voor een rit in Frankrijk, maar zou ik een rit naar Italië hebben, dan zou ik dat ook doen”, stelt John van Ravenstein, eigenaar van Ravetra Logistics in Babyloniënbroek. "Wel zou ik wat voorzichtiger zijn met fysiek contact en wat vaker m'n handen wassen. Verder kun je niet veel. Misschien denk ik er te makkelijk over, maar voor mij is het gewoon een soort griep en daar kunnen we ons ook niet tegen beschermen. Helaas sterven er aan de griep oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid. En dat is met dit virus niet anders." 

Coronavirus in Canada en VS

Ook in Canada reageren chauffeurs redelijk nuchter op het coronavirus, aldus Denise Joyce, die als zelfstandig transportondernemer onder de naam DJ Trucking Canada en de Verenigde Staten doorkruist. "Terwijl je er in Canada weinig over hoort, zijn ze er in de States erg druk mee. Als iemand maar kucht, denken ze al meteen aan corona. Wel is in Canada ook het advies gegeven je handen regelmatig te wassen. Zelf heb ik de neiging toch een beetje bij mensen uit de buurt te blijven. Je weet maar nooit…”