Aan het woord is Stef Blommaart, senior business development consultant bij Rutges Cargo Europe. Rutges – met zijn hoofdvestiging in Rozenburg/Schiphol – maakt deel uit van de taskforce die is opgericht om het transport en de opslag van vaccins tegen het coronavirus goed te laten verlopen. Hierin zijn onder andere ACN (Air Cargo Nederland), Luchthaven Schiphol NV, integrators, airlines, luchtvracht- en wegvervoerders en security bedrijven vertegenwoordigd. Vandaag is het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

Koelcel voor vaccin

Bij Rutges Cargo is onlangs een GDP-Pharma-warehouse van 4500 m2 opgeleverd, met daarin een grote koelcel van 500 m2, waar 1.200 pallets met goederen kunnen worden opgeslagen. “Wij verwachten dat het vervoer en de opslag van Pharma-producten ook ná Covid-19 behoorlijk blijft groeien.”

Vervoer van coronatestkits

Veel van ’s werelds toonaangevende farmaceutische bedrijven vertrouwen het transport van hun producten toe aan Rutges Cargo Europe. Het transportbedrijf focust zich op kwaliteit en werkt op basis van gecontroleerde processen. “Onze GDP-certificering garandeert dat de goederen op tijd en in optimale conditie worden afgeleverd”, vertelt Blommaart. “Met dertig tot 35 GDP-Pharma-opleggers vervoeren wij nu al dagelijks veel coronatestkits naar diverse bestemmingen. Ook dat vervoer moet plaatsvinden onder geconditioneerde omstandigheden.”

Transport van vaccins

Over het transport van het echte vaccin kan Blommaart nog niets zeggen. “De locaties zijn nog niet bekend. En of het in Europa of elders wordt geproduceerd ook nog niet. Wel is het zo dat de vaccins in speciale containers, die worden geleverd door de airlines, via luchtvracht Nederland worden in- of uitgevlogen. Voor het vervoer kunnen wij daar droogijs aan toevoegen.”