“Bij Peter Appel Transport streven we er continu naar om onze opdrachtgevers optimaal van dienst te zijn, zonder dat dit ten koste mag gaan van veiligheid of het milieu”, zegt wagenparkbeheerder Marcel Pater. “Daarom investeren we in innovaties om onze logistieke dienstverlening duurzamer, efficiënter en veiliger te maken. Een van die innovaties is DAF City Turn Assist. Het bewakingssysteem waarschuwt niet alleen bij lagere snelheden in het stadsverkeer, maar detecteert op hogere snelheden ook weggebruikers op de naastgelegen rijstrook. Dat is een uitkomst voor de chauffeurs, bijvoorbeeld bij het wisselen van een rijbaan of tijdens het invoegen.”

Maximaal profijt

Peter Appel Transport is gespecialiseerd in contractdistributie en netwerktransport door heel Nederland. Dat betekent rijden in druk verkeer en vaak beperkte ruimte. Het zijn rij-omstandigheden waarin chauffeurs dagelijks maximaal profijt hebben van DAF City Turn Assist. Door middel van geluidssignalen en visuele waarschuwingen worden de chauffeurs geattendeerd op voetgangers, fietsers, auto's of motorfietsen in de dode hoek. Peter Appel heeft een wagenpark van 680 vrachtwagens. Het is een van de grootste transporteurs van Nederland met ruim 1.400 medewerkers.

Robuuste radarunit op achterspatbord

DAF City Turn Assist is af fabriek leverbaar op de DAF 4x2 FT en 6x2 FTP trekkers met MX-11 en MX-13 motoren en op de DAF CF Electric. Het systeem wordt ook aangeboden als aftermarket-oplossing. Voor de optimale detectie van andere verkeersdeelnemers maakt DAF City Turn Assist gebruik van een korteafstands-radarunit op of bij het achterspatbord aan de bijrijderszijde. Die is zo robuust ontworpen dat hij onder de zwaarste omstandigheden blijft werken.

De chauffeur krijgt visuele waarschuwingen op een strategisch geplaatst LED-display op de A-stijl aan de bijrijderskant, dicht bij de buitenspiegel. Wanneer hij de richtingaanwijzer naar rechts inschakelt, wordt ook een geluidssignaal gegeven.