Wijnands geeft een voorbeeld. “Stel je hebt een kipper nodig. Dan ben je gewend om naar de dealer te gaan, die voor jou een voertuig met bepaalde specificaties samenstelt en bestelt. Nadat de truck is geproduceerd, gaat de vrachtwagen van de fabriek naar die dealer. Die brengt de truck naar de opbouwer die de opbouw monteert, om daarna samen met de dealer de opbouw naar klantwens te programmeren. Dit proces gaat in de praktijk slechts zelden in één keer goed, met grote vertragingen als gevolg. En dan is het nog altijd afwachten of alles écht goed werkt.”

DAF wil daar met de plug & play-methodiek een einde aan maken. “Als je vanaf nu een kipper bestelt en aangeeft welke opbouw je van welke opbouwer wilt – dan zorgen wij ervoor dat de truck die de fabriek uitrolt, helemaal is voorbereid én geprogrammeerd volgens de specificaties van de opbouwer. De opbouwer hoeft vervolgens alleen nog de kipper-body te monteren en de connectoren in te pluggen. Het hele opbouwproces kost hierdoor in de meeste gevallen maar een paar dagen.”

25 opbouwers

Is dat alleen theorie? “Nee, stelt Wijnands. “We hebben deze methodiek ontwikkeld in nauw overleg met 25 vooraanstaande Europese opbouwers. De eerste voertuigen zijn inmiddels volgens dit principe opgebouwd. We hebben de wensen van deze opbouwers op het vlak van hard- en software geïntegreerd in onze tools, waardoor de verkoopadviseur alleen nog maar het merk en type opbouw hoeft aan te vinken.” Welke opbouwers het zijn, laat de fabrikant in het midden.

Ook de functionaliteit van de opbouw wordt geïntegreerd in het voertuig. De opbouwer kan de volledige Human Machine Interface van het voertuig gebruiken, zodat de opbouw en truck als één machine met de chauffeur communiceren. Voor het centrale digitale display in het dashboard heeft DAF zelfs 51 icoontjes ontworpen; van een truck die zand lost, tot stempels die niet vergrendeld zijn. Ook kan worden gekozen voor verschillende kleuren, tekstblokken en waarschuwingsgeluiden.

Lees ook: ‘Teleurstellend dat de elektrificatie van een opbouw niet wordt gestimuleerd’