De DAF’s CF Electric gaan in de stadsdelen Noord en Zuidoost rijden om de ondergrondse restafvalcontainers te legen. Wethouder Wedemeijer is enthousiast. “We moeten ervoor zorgen dat we ons afval met schonere wagens ophalen. Met deze twee voertuigen gaan we echt uitstootvrij rijden. Dat is een stuk gezonder voor onze medewerkers en de Amsterdammers zelf.”

Geen schadelijke uitstoot in 2030

Amsterdam wil in 2030 geen schadelijke verkeersuitstoot meer binnen de gemeentegrenzen. Alle weggebruikers moeten dan uitstootvrij rijden, dus ook de voertuigen van de gemeente zelf. Naast de vuilniswagens heeft Amsterdam voor het reinigen van de stad inmiddels onder meer elektrische bladblazers, veegmachines, veegvuilmachines en grasmaaiers in gebruik genomen.

daf cf electric vuilniswagen amsterdam

Samenwerking DAF Trucks en VDL Groep

Namens Truckland overhandigde Harry Elling (aftersales directeur van Truckland Group) de sleutels van de nieuwe DAF CF Electric. “De DAF CF Electric is een innovatieve truck. De vrachtwagen is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen DAF Trucks en VDL Groep. De twee ondernemingen tonen zo hun intensieve samenwerking op het gebied van elektrificatie van bedrijfswagens. De DAF CF FAN heeft een range tot 220 kilometer, waardoor dit voertuig probleemloos kan worden ingezet voor huisvuilinzameling in de stad.” 

Als een zonnetje

Karim Majeri is een van de chauffeurs die op de elektrische vuilniswagen gaat rijden. “Heel bijzonder dat zo’n groot voertuig als een vuilniswagen nu ook volledig elektrisch is. En – niet onbelangrijk – hij rijdt als een zonnetje!”