Eerste Nederlandse elektrische LZV-combinatie op de weg

Koploper zijn en de inzet van ‘zero-emissie’ trucks staan hoog op de agenda bij Vlot Logistics. Het bedrijf was in 2011 al betrokken bij een van de eerste elektrisch aangedreven verhuiswagens in Nederland. Inmiddels zijn er al 10 elektrisch aangedreven trucks in de vloot, inclusief de nieuwe DAF CF Electric LZV-combinatie. “We gebruiken deze onder meer voor vervoer van huurcontainers”, vertelt Rokus Vlot, directeur-eigenaar van Vlot Logistics. Met de LZV-combinatie kunnen we drie 20 ft containers in een keer meenemen of een 40 ft en een 20 ft container en dat is weer een groot voordeel als het gaat om de transportbewegingen te beperken. Dubbele winst dus. Voor het klimaat en voor de congestie. Het laat zien dat er vanuit technologisch oogpunt grote stappen gemaakt zijn op het gebied van zero emissie-voertuigen.”

‘Onderdeel van ons DNA’

De nieuwe aanwinst maakt deel uit van de vloot van de divisie Vlot Logistics in Rotterdam. De lading zal uiteindelijk meer omvatten dan alleen containers. Door de haakarm en de kraan is de combinatie ook inzetbaar voor transport in de sectoren bouw en logistiek. Vlot: “Elektrisch transport is goed ingebed in onze bedrijfsvoering. De chauffeurs zijn gewend aan het rijden hiermee. Die weten hoe je de actieradius optimaal benut en zijn vertrouwd met het inplannen van oplaadsessies. Het vereist een andere mindset bij planners en chauffeurs, maar hoeft niet persé impact te hebben op het proces bij de klant.”

Actieradius van 200 tot 250 km

Vlot verwacht dat in de praktijk een actieradius van 200 tot 250 km haalbaar kan zijn op één acculading. In Rotterdam beschikt Vlot Logistics over een eigen hoog vermogen DC-laadstation van 300 kW. Binnen een uur is daarmee het batterijpakket van de DAF CF Electric naar 80% te laden waardoor er weer een aanzienlijk aantal kilometers gereden kan worden. De benodigde stroom komt voor een belangrijk deel van zonnepanelen die op de daken liggen van de vestigingen van Vlot Logistics. Op de vestiging Rotterdam zal deze op korte termijn direct uit de zonnepanelen gebruikt worden voor het opladen van de vrachtwagens door middel van een koppeling met een energie storage container. “Zo is de cirkel mooi rond” aldus Vlot.

Subsidieregeling DKTI 3

Vlot: “Voor dit project hebben we een bijdrage gekregen uit de subsidieregeling DKTI 3. Subsidie is overigens echt nog nodig om elektrisch transport op dit moment enigszins economisch haalbaar te maken.”

(fotograaf: Cees van der Wal)

Lees ook: Werken met een elektrische 50-tonner: ‘Elektrisch vervoer is duurder, maar het kan’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie