Nu 40 laadpunten

Milence opent eerste laadplein in Scandinavië

Het laadplein van Milence in Varberg. Foto: Milence

Milence, de uitbater van laadpleinen voor vrachtwagens die is opgericht door truckfabrikanten Traton, Daimler en de Volvo-groep, heeft voet gezet in Scandinavië. Transportbedrijven kunnen hun e-trucks vanaf nu ook laden in het Zweedse Varberg, voor omgerekend 40 eurocent per kilowatt.

Milence heeft grootse plannen in Zweden en mikt binnen een jaar op tien pleinen in het land. Daarvan moeten er eind dit jaar al drie operatief zijn.

De nieuwe laadhub bevindt zich tussen Gothenburg en Malmö in het zuidwesten van Zweden, vlakbij afrit 55 op de E6, aan de Scandinavisch-Mediterrane TEN-T-corridor. Trucks kunnen er bij acht laadpunten, dat wil zeggen vier laadpalen met elk twee stekkers, laden tot een vermogen van 400 kW. Het is de bedoeling dat er volgend jaar ook Megawatt-laders op het terrein komen.

Op het terrein staan vier laadpalen met elk twee stekkers. Foto: Milence

1.700 laadpunten

Milence werd in juli 2022 opgericht als een joint-venture van Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Groep en kreeg 500 miljoen euro startkapitaal mee. Het bedrijf staat geregistreerd in Nederland en opereert als een zelfstandige onderneming.

Eerder opende Milence pleinen in Nederland (Venlo), België (Antwerpen) en Frankrijk (Heudebouville). Doel is om in 2027 tenminste 1.700 laadpunten te hebben. De teller staat nu op veertig.

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas