Door middel van een bezoek aan de locatie en een analyse van de situatie brengt Bluekens EV, ontwerper van emissievrije ecosystemen voor stadslogistiek, in kaart hoe de infrastructuur moet worden ontwikkeld voor de huidige en toekomstige energiebehoefte van bedrijven die willen gaan voor elektrische voertuigen. De opdrachtgever ontvangt vervolgens een rapport met het resultaat van de Energiescan en een advies. Naast een grondige analyse van de situatie staat er informatie in over slim laden, de status van de huidige infrastructuur en optimaal gebruikmaken van de beschikbare energie. De scan is dus een handige tool voor bedrijven die met vragen zitten over energie- en laadinfrastructuur. 

Haalbaarheid elektrisch transport

Bij de overstap naar elektrisch transport hebben transportondernemers steeds vaker zorgen over de haalbaarheid van de gewenste situatie, want de benodigde stroomvoorziening is niet altijd vanzelfsprekend. Met de Energiescan krijgen ondernemers die meer emissievrij willen gaan vervoeren, inzicht in de energie en laadinfrastructuur van hun bedrijventerrein. Tijdens een bezoek aan de locatie en een analyse van de situatie brengt Bluekens EV in kaart hoe de infrastructuur precies moet worden ontwikkeld voor de huidige en toekomstige energiebehoefte. Op deze manier wil het bedrijf een ondernemer of wagenparkbeheerder gedegen advies geven over de haalbaarheid van de gewenste situatie, de impact op de inzetbaarheid van elektrische voertuigen, de mogelijke risico’s en de benodigde ontwikkeling voor toekomstige behoeften.

Elis Nederland

Een van de bedrijven die al gebruik heeft gemaakt van de Energiescan, is Elis Nederland, een internationale multiservice facilitair dienstverlener op het gebied van textiel, hygiëne en facilitaire diensten. Robin van der Haak, teamleider distributie bij Elis Nederland, is enthousiast over de scan. “Heel positief! We hebben een goed beeld gekregen van het huidige verbruik en beschikbaarheid van het energienetwerk. Hierdoor hebben we de juiste laadinfrastructuur kunnen inkopen.”

Lees ook: ‘Overstap naar elektrisch is financieel nog niet rond te krijgen’

Elis Nederland heeft elf vestigingen en circa achthonderd medewerkers. De onderneming levert textiele en bedrijfshygiëne oplossingen, zoals bedrijfskleding, cleanroom producten, handhygiëne, matten, ongedierte bestrijdingsmiddelen en poetsdoeken. Voor Elis is duurzaamheid erg belangrijk. “Duurzaamheid zit in het DNA van Elis”, zegt Van der Haak. “De basis van de dienstverlening is om de levensduur van producten dusdanig te verlengen door onze circulaire dienstverlening, dat de producten zo lang mogelijk meegaan. Daarbij leeft bij ons de gedachtegang om continu te werken aan een betere wereld. We denken dan aan de aspecten maatschappij, milieu en mens. Dankzij deze zienswijzen kunnen we met een brede visie kijken naar wat duurzaamheid omvat, zodat we ons effectief in kunnen zetten voor de wereld.”

Elektrificatie voorbereiden

Vanuit dit DNA is het voor Van der Haak ook een logische stap om ook logistieke bewegingen te verduurzamen en het wagenpark te elektrificeren. “Elis Zaandam heeft zich in voorbereiding op elektrificatie door middel van de Energiescan laten informeren over de mogelijkheden, en beperkingen, in de elektrificatie van de bestaande en toekomstige vloot.” Binnenkort wordt ook de vestiging in Ede onder de loep genomen. Daarbij wordt alles uitgelicht, van het huidige en toekomstige wagenpark tot aan de status van de energievoorziening op locatie. Van der Haak: “Door een goede inventarisatie van deze factoren wordt een duidelijk beeld gecreëerd van de huidige situatie, de uitdagingen en de mogelijkheden van verduurzaming richting de toekomst. Daarmee kan een juiste, tijdige en toekomstbestendige investering worden gedaan in laadinfra.”

Subsidie

De Energiescan is voor mkb’ers die willen verduurzamen sinds 1 oktober ook te subsidiëren via de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). De voorwaarden hiervoor zijn hier te vinden.