Het grootschalige opslagsysteem bestaat onder meer uit gebruikte lithium-ionaccumodules die na hun toepassing in elektrische vorkheftrucks en de automobielsector opnieuw zullen worden gebruikt. In de toekomst zal de batterijopslag worden gebruikt om op de locatie 100 procent CO2-neutrale batterijen te produceren volgens specifieke vereisten. De taak van de megabatterij is het tijdelijk opslaan van duurzame elektriciteit, het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het leveren van hoognodige piekstroomenergie.

Impuls energietransitie

Het project wordt uitgevoerd door de experts op het gebied van grootschalige batterijopslag van Tricera Energy. Met dit project wil JT Energy Systems – een joint venture van Jungheinrich en Triathlon – een impuls geven aan de energietransitie en wil het benadrukken dat er een groot potentieel schuilt in de intelligente koppeling van elektromobiliteit en de energietransitie. De recycling van gebruikte accu’s in stationaire opslagsystemen is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Jungheinrich voor een efficiënt en zuinig gebruik van de middelen in de kringloopeconomie.

Tweede leven voor lithium-ionbatterijen

De gebruikte energiemodules worden door JT Energy Systems geclassificeerd en zo nodig opgeknapt om de maximale levensduur van de middelen te garanderen. Door de sterke toename van het aantal elektrische voertuigen in de afgelopen jaren verwacht JT Energy Systems dat in de toekomst een groeiend aantal batterijcapaciteiten een tweede leven krijgt in stationaire opslagfaciliteiten.

Elektromobiliteit

“Elektromobiliteit is booming”, zegt Reinhild Kühne, managing director van JT Energy Systems. “Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 1 miljoen elektrische heftrucks van Jungheinrich in gebruik. Een snelgroeiend deel daarvan is uitgerust met de modernste lithium-iontechnologie. Lithium-ionaccu's zijn bijzonder duurzaam. Ze kunnen meestal langer worden gebruikt dan de heftrucks die ze jarenlang als energiebron dienen.”

De oplevering van het batterijopslagsysteem is gepland voor het najaar van 2022.

Over JT Energy Systems

JT Energy Systems is in 2019 opgericht door Jungheinrich en batterijfabrikant Triathlon. De joint venture produceert energiesystemen voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen. Het bedrijf is gevestigd in Freiberg, Saksen, en bedient de groeiende vraag naar innovatieve en duurzame energie- en accusystemen. Het bedrijf heeft expertise in de reparatie en verwerking van gebruikte lithium-ionaccu’s. Voor het classificeren en evalueren van de resterende levensduur van de batterijen maakt het bedrijf gebruik van de kennis van het in Dresden gevestigde Novum engineerING.