Sibbele Oegema, eigenaar van Oegema Transport, heeft de overeenkomst voor de aanschaf van de elektrische bakwagens op 11 november 2022 getekend. De trucks worden binnenkort geleverd door Volvo Trucks-dealer Nijwa. 

Oegema positief over elektrisch rijden

Oegema Transport gaat de trucks inzetten voor business-to-consumerdistributieactiviteiten in opdracht van een meubelfabrikant en voor ander distributiewerk in Noord- en Oost-Nederland. “Sinds december 2020 hebben we een Volvo FL Electric-bakwagen in onze vloot en de ervaringen met die truck zijn ronduit positief”, zegt Erwin Jacobs, manager Wagenpark bij Oegema. “De truck is betrouwbaar, draait volwaardig mee in onze dagelijkse logistieke operatie en chauffeurs zijn er heel tevreden over. De truck rijdt rustig en heel soepel. De goede ervaringen met de eerste Volvo FL Electric waren een belangrijke reden om weer voor Volvo-trucks te kiezen.” 

Lees ook: Elektrisch rijden in de praktijk: ‘Het valt me 100 procent mee’

De aanschaf van nog eens vijf elektrische bakwagens past in de duurzame ambities van Oegema Transport. Jacobs: “Wij willen ons ook op dit gebied blijven ontwikkelen en ons wagenpark verduurzamen. We doen dat samen met onze opdrachtgevers die dat ook belangrijk vinden. We merken namelijk dat steeds meer klanten ons vragen naar de mogelijkheden van duurzaam transport.” 

Grotere actieradius nieuwe Volvo

Elektrische trucks ontwikkelen zich in hoog tempo, constateert Jacobs. “Een groot verschil tussen de eerste generatie Volvo FL Electric en de nieuwste generatie is de actieradius. De truck die we al hebben is van de eerste generatie elektrische trucks en heeft een actieradius van 240 kilometer. De nieuwe generatie heeft een bereik tot 450 kilometer. Daarmee hebben we voldoende actieradius voor een volledige distributieronde. De ontwikkeling van de batterijpakketten gaat heel snel. Onze huidige elektrische Volvo heeft zes accupakketten van 50 kWh. De nieuwste generatie heeft zes accupakketten van al 94 kWh elk, zonder dat de truck zwaarder is geworden of dat het ten koste gaat van het laadvermogen.” 

Onderhoud 

Jacobs ziet het als een grote pre dat Volvo zijn elektrische trucks af fabriek met volledige garantie levert. “Zo zijn we verzekerd van een totaaloplossing en de Volvo-kwaliteit die we gewend zijn, inclusief de service van de dealer. Voor alle trucks hebben we een full service onderhoudscontract bij Nijwa verzorgt al het onderhoud. Ook bij het specificeren van deze trucks heeft Nijwa ons geholpen met advies over het benodigde accupakket en de technische specificaties.” 

Welkom in zero-emissiezones 

Met de investering in elektrische trucks bereidt Oegema Transport zich ook voor op de toekomst. “Steden als Groningen, Zwolle, Enschede, Deventer en Apeldoorn hebben vanaf 2025 zero-emissiezones in hun stadscentrum. Dat betekent dat dieseltrucks daar niet meer welkom zijn. Aangezien wij daar dagelijks komen, is het voor ons zaak om daar op tijd een oplossing voor te hebben.” 

Opladen met stroom van zonnepanelen 

Oegema Transport legt bij zijn vestiging in Dedemsvaart een eigen oplaadpark aan. Daar komen zes oplaadpunten voor elektrische trucks. Ook wordt het aantal zonnepanelen op het dak uitgebreid naar 13.500 stuks. “De stroom die deze zonnepanelen opwekken, wordt opgeslagen in een accu en gebruikt om de elektrische trucks op te laden. Het is dus in alle opzichten een duurzame oplossing.” 

De trucks worden eind dit jaar en begin volgend jaar geleverd. Voor de aanschaf het vijftal neemt Oegema Transport deel in het DKTI-subsidieproject ‘Learning by using’. Het project wordt uitgevoerd onder regie van multifueltankstation Green Planet. ‘Learning by using’ is in het leven geroepen om bedrijven de kans te geven om samen kennis op te doen over de inzet van zero-emissievrachtwagens.