De aankondiging komt vlak na de bekendmaking dat Ford in Europa in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw winstgevend is geworden en dat er een grote wereldwijde investering in elektrificering wordt gedaan. Wereldwijd trekt de fabrikant hiervoor tot en met 2025 minstens $ 22 miljard uit, bijna twee keer zoveel als Ford eerder voor elektrische auto’s had uitgetrokken.

“Nu ons bedrijf met succes is geherstructureerd en eind vorig jaar weer winstgevend is geworden, gaan we door naar de volgende fase van ons plan”, vertelt Stuart Rowley, president Ford Europa. “In Europa gaan we op volle kracht naar een volledig elektrische toekomst. We verwachten ons momentum dit jaar in Europa door te zetten.”

Bedrijfswagens belangrijk voor Ford

In 2020 was Ford naar eigen zeggen wederom marktleider bij de verkoop van bedrijfswagens in Europa. De groei van de bedrijfswagentak van deze fabrikant is een belangrijke factor bij de winstgevendheid in Europa. De bedrijfswagenactiviteiten worden ondersteund door nieuwe producten en diensten, door samenwerking met een netwerk van ombouwpartners voor bedrijfswagens, door de strategische alliantie met Volkswagen en door de joint venture Ford Otosan. Dit maakt de ontwikkeling en productie van bedrijfswagens kosteneffectiever.

Investering in Keulen van $ 1 miljard

Een grote impuls bij de opmars van het merk naar een volledig elektrische toekomst is een nieuwe investering van $ 1 miljard voor modernisering van de fabriek in Keulen. Dit is een van de grootste productiefaciliteiten in Europa en de thuisbasis van Ford Europa. Via deze investering zullen de bestaande autoassemblageactiviteiten worden omgebouwd tot het Ford Cologne Electrification Center voor de productie van elektrische auto’s. Het is eerste fabriek in zijn soort van deze fabrikant in Europa. Naar verwachting zal de volledig elektrische personenauto hier in 2023 van de band rollen.