Het is een gure novemberdag als Lorenzo Bas voor een lunchafspraak met ondergetekende komt aanlopen bij een horecagelegenheid in Laren. “Niet meer geleefd worden door een overvolle agenda bevalt heel goed”, zegt Bas lachend, terwijl we aan een tafeltje plaatsnemen. “De eerste weken was het wel wennen. Ik had de neiging de dagen weer vol te plannen. Gelukkig is dat veranderd. Zo heb ik vanochtend al lekker gesport. En ik realiseer me nu ook hoe leuk het is om tijd te hebben om met mijn kinderen naar de orthodontist of een hockeytraining te gaan. Ik ben 43 jaar en blij dat ik het roer heb kunnen omgooien. Over tien jaar had ik dat wellicht niet meer gedaan.”

De keuze van Lorenzo Bas

Hoe anders was de situatie een halfjaar geleden toen we Bas spraken over de uitbreiding van zijn bedrijf met de nieuwe vestiging in Etten-Leur. Hoewel hij toen achter de schermen al maanden heel erg druk was met de overname van zijn bedrijf door de Raben Group, vertelde hij op dat moment uitgebreid over de keuze en het dilemma waar hij op dat moment voor stond. Hij zei destijds: “Twee jaar geleden hadden we uitgerekend dat we binnen vijf jaar naar een omzet van € 50 miljoen per jaar moesten om ons rendement op peil te houden. Even hebben we toen gekeken naar overnames, maar we vonden op korte termijn niet het juiste bedrijf dat bij ons past. We moesten dus gaan voor autonome omzetgroei. Nu na twee jaar zitten we al op een omzet van ruim € 45 miljoen. We hebben ons warehouse in Etten-Leur, en de twee warehouses in Roosendaal niet voor iets al vol. Ook komt er vanaf 1 juli 2022 een warehouse van 23.000 m2 bij in Etten-Leur. Het is nu even pas op de plaats om ervoor te zorgen dat de mensen, systemen en processen op de nieuwe locaties allemaal goed lopen voordat we verdere stappen nemen. De vraag is echter of we die stap willen nemen. We zijn nu een bedrijf met 250 werknemers. Ga je dat beheersen en behouden of ga je uiteindelijk toch doorgroeien? Het is een keuze waarover ik momenteel veel praat met mijn mededirectielid en inmiddels goede vriend Stef Mol, het management, familie en vrienden. De beslissing daarover zullen we snel moeten nemen.” Lees hier het gehele artikel over Lorenzo Bas terug.

Gestopt op het hoogtepunt

Maar die beslissing was toen dus al genomen. Raben nam Bas met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 over. “Voor de buitenwacht een verrassing, maar niet voor mij”, vertelt Bas nu. “Ik had Ewald Raben drie jaar daarvoor al leren kennen vanuit onze samenwerking in het Distri XL-netwerk. Al snel had ik door dat we familiebedrijven waren met eenzelfde leiderschapsstijl, cultuur, waarden en normen, visie en complementaire diensten. Ewald Raben had me al eens gevraagd wat ik zou willen doen als mijn doel was bereikt. Ik had daar toen nog geen ideeën over. Wel gaf hij aan dat als ik plannen had met het bedrijf ik bij hem kon aankloppen. We spraken elkaar ieder jaar en zo ook eind 2020. In de wetenschap dat ik mijn personeel en klanten goed zou achterlaten in handen van Raben, heb ik de stap gezet. Ik wist namelijk dat, wilden wij ons staande kunnen houden in een wereld van consolidatie, ook wij zouden moeten blijven groeien. Ik wist ook dat we dan enorme investeringen moesten gaan doen in bijvoorbeeld robotisering vanwege het personeelstekort. En dat is zeer risicovol als je werkt met driejarige contracten.”

‘Ik zal mijn kennis blijven inzetten op logistiek gebied. Maar niet meer operationeel en dus zeker niet met een nieuw logistiek bedrijf’

Lorenzo Bas, ondernemer

Bovendien had Bas zich genoodzaakt gezien een algemeen directeur aan te stellen. “Als directie en management waren we veel te druk, vooral ook door de groei van de afgelopen jaren. De vraag is dan alleen of deze persoon net zo dicht op de bal zou zitten als wij en of dat zou werken. En een beter moment om een logistiek bedrijf te verkopen dat draait met een nettorendement van 10 procent is er niet. Vandaar dat we dit ook hebben gedaan. Mijn ouders vonden het geen enkel probleem. We zijn gestopt op het hoogtepunt. Het is ook goed dat dan de naam Bas Group verdwijnt. Het is daarmee een afgesloten hoofdstuk.” 

Irriteren

Op de vraag of Bas binnen de Raben Group toekomst voor zichzelf had gezien, schudt hij zijn hoofd. “Het mooie is dat Berend Jan Schuring, algemeen directeur van Raben Netherlands, in de drie maanden dat ik de de zaken aan hem overdroeg, meteen alles heel assertief en goed van me overnam. Ik denk alleen dat als ik zie dat anderen beslissingen nemen die goed zijn, maar wellicht anders dan die ik zou hebben genomen, dat ik me zou zijn gaan irriteren. Daarom was het voor mij beter mijn eigen weg te gaan.” 

Hoe die eigen weg eruitziet? “Ik heb vanaf 2001 in het bedrijf gewerkt en nooit iets anders gedaan dan logistiek”, zegt Bas. “Ik ga nu de wereld in om te ontdekken wat ik nog meer kan en leuk vind. Wel zal ik mijn kennis blijven inzetten op logistiek gebied. Maar niet meer operationeel en dus zeker niet met een nieuw logistiek bedrijf. Dat zou een herhaling van zetten zijn.” 

Dit interview krijgt u cadeau van Transport & Logistiek. 
Voortaan alles lezen? 
Kies dan hier uw (online)abonnement!

Bas wilde het tot eind dit jaar rustig aan doen. Maar helemaal nietsdoen zit niet in zijn aard. “Ik had al enige tijd opties op grond in Lelystad en Echt. Dat had voor de Bas Group kunnen zijn als ik daar was gebleven, maar nu ben ik samen met mijn goede vriend Wijnand van der Velden, die al jaren actief is in het vastgoed, bezig om daar duurzame warehouses op te gaan bouwen. De ontwerpen zijn rond en we zitten nu in de calculatiefase. De bedoeling is om die panden te gaan verhuren. Beide zijn begin 2023 klaar.”

Webwinkel voor tweedehandsproducten

Bas spreekt ook over participatie in een scale-up uit Amsterdam, een webwinkel voor tweedehandsproducten. “Ik mag de naam nog niet prijsgeven, maar ik ben heel erg enthousiast. Voor deze webwinkels tellen in eerste instantie alleen sales en vindbaarheid. Als ze groter worden, gaan kosten en logistiek tellen. En daarover ga ik ze adviseren. Er moet volgend jaar een logistiek centrum voor worden ingericht. Bovendien willen ze niet alleen in de Benelux actief zijn, maar ook in de rest van Europa. Ook willen ze naar de beurs. Ambitieus, maar het is een jong team dat daarvoor absoluut de potentie heeft. Het is mooi om daar deel van uit te kunnen maken. Dit bedrijf heeft alles in zich wat ik belangrijk vind en wat ik in me heb aan normen en waarden. Ik denk dan aan innovatief, datagedreven, klantgericht, duurzaam en circulair. Dat is toch waar ook de logistieke sector steeds meer naartoe gaat.”