De combinatie rijdt tussen het distributiecentrum van Lidl in Zwaag en het nieuwe duurzame filiaal in Almere Oosterwold. De DAF CF Electric is geleverd door dealer Truckland. 

Lidl wil elektrische trekker

“We wilden een elektrisch aangedreven trekker die af fabriek wordt geleverd”, vertelt Ruud Metten, manager Logistieke Inkoop & Innovaties bij Lidl Nederland. “In samenspraak met onze transporteur Van Straalen De Vries zijn wij uitgekomen bij de DAF CF Electric. We hechten grote waarde aan betrouwbaarheid en die is naar ons idee met een OEM-truck het beste gegarandeerd.” 

De DAF CF Electric die wordt ingezet is alweer de derde generatie van het in 2018 gelanceerde model, dat inmiddels in de praktijk zijn enorme betrouwbaarheid heeft bewezen. De DAF CF Electric samen met de THT New Cool maakt de truck-trailercombinatie 100 procent elektrisch en daarmee geschikt voor de zero-emissiezones in 2025.

Efficiënt, duurzaam en minder overlast

“Lidl streeft ernaar om het aantal voertuigbewegingen te beperken en lege kilometers te voorkomen”, vertelt Metten. "Dat is efficiënt, duurzaam en levert ook minder overlast op voor omwonenden. Om die reden heeft THT New Cool de koeltrailer voorzien van dubbele verdampers met flexibele temperatuurzones. Gekoelde, diepgevroren of niet gekoelde goederen kunnen in één rit mee. Op de terugweg naar het distributiecentrum in Zwaag gaan het afval en retourstromen mee: dus vol heen en vol terug.” Ook is de koeltrailer stil (Piek-norm): minder dan 60 dB.

‘Elektrisch vervoer is de toekomst'

“Elektrisch vervoer in winkel- en supermarktdistributie is de toekomst”, stelt Rober van Straalen, algemeen directeur bij VSDV. “Negentien Nederlandse steden hebben de ambitie om in 2025 emissievrije zones in te voeren en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Wij investeren daarom al jaren in duurzaam transport, met name naar de binnenstad van Amsterdam. De inzet van de DAF CF Electric met de THT New Cool-trailer is economisch mogelijk dankzij de subsidie en doordat alle betrokken partijen zich inspannen voor innovatie in distributie.” De DKTI-subsidie is mogelijk gemaakt door middel van een samenwerkingenverband van diverse transportbedrijven, geïnitieerd door Fier Automomotive. 

lidl duurzame supermarkt
De DAF CF Electric met van links naar rechts Ruud Metten (Lidl), Twan Heetkamp (THT), Eelco van Veen (DAF Trucks), Rober van Straalen (VSDV) en Albrecht de Glee (Lidl).
Rijbereik en oplaadmanagement

De DAF CF Electric heeft in de praktijk een rijbereik van gemiddeld 200 kilometer. Van Straalen: “Voor de planning levert het tussen de ritten door opladen extra denkwerk op. We hebben ervoor gekozen om te gaan snelladen om de stilstand zo kort mogelijk te houden. Bij het Lidl-filiaal is straks een 300 kW-snellader beschikbaar. De trailer heeft eigen stroomvoorziening van een batterij voor de koel- en vriesunits. Na anderhalf uur zit die op 40 procent lading. Als onderweg dit percentage wordt bereikt, dan start het bijladen via extra regeneratie door de trailerenergieas. In dat geval ontstaat extra rolweerstand voor de trekker, waardoor de actieradius korter wordt. Het zijn factoren waar chauffeur en planning rekening mee moeten houden. Het is een heel nieuwe manier van transport, waarmee we meer en meer vertrouwd zullen raken.”

Vijftien DAF’s in bedrijf

Op dit moment zijn in Nederland vijftien DAF CF Electric-trucks in bedrijf, zowel als trekker als als bakwagen. DAF Trucks signaleert toenemende belangstelling van met name bedrijven in stadsdistributie voor elektrische trucks.“Meer en meer steden streven ernaar om de distributie in hun centrum emissievrij te maken”, zegt DAF’s fleetsalesmanager E-trucks Rob Luijkx. "Dat maakt het extra interessant om te investeren in elektrische voertuigen.”