Clic wordt gerealiseerd aan de A9 bij Badhoevedorp, tegenover Schiphol, aan de rand van Amsterdam. Het voertuiglaadplatform op de logistieke innovatiecampus krijgt volgens de partners de grootste laadcapaciteit die tot nu toe in Europa is gerealiseerd. Essent gaat naast het platform en het hypermoderne energiesysteem ook de stroom leveren voor Clic. Lees hier meer over Clic.

Essent moet gaan zorgen voor efficiëntie

De stroom die op Clic wordt verbruikt, wordt volledig duurzaam opgewekt met behulp van wind en zon. Essent Energy Infrastructure Solutions gaat ervoor zorgen dat het gebruik van elektriciteit, warmte en koude bij Clic de grootst mogelijke efficiëntie krijgt en dat er dus nauwelijks energie ongebruikt verloren gaat. “We zijn verheugd dat Essent met ons mee wil bouwen aan het meest ambitieuze logistieke project van Europa”, aldus Robert Kreeft, projectmanager van Clic. “Met Essent aan boord kunnen we beschikken over geavanceerde oplossingen om het energiesysteem van Clic zo duurzaam mogelijk te maken. Ook zijn we blij met Essent als stroomleverancier vanwege zijn goede staat van dienst in hernieuwbare energie.”

Stadslogistiek Amsterdam en omgeving 

Clic, dat komende jaren verrijst nabij Lijnden, aan de westkant van Amsterdam, wordt een broedplaats van technologische en organisatorische innovatie van de stadslogistiek in de drukste regio van Nederland. Hierbij is te denken aan alle voertuigbewegingen voor (online)supermarkten, bedrijven, bouwplaatsen, pakketdiensten en maaltijdbezorgers. Mede als gevolg van de coronapandemie is het aantal bezorgingen door onlinebestellingen geëxplodeerd. Daardoor groeit de noodzaak van oplossingen voor innovatieve stadslogistiek met de dag, stelt Kreeft. De campus gaat niet alleen dienen als transporthub en kantoorterrein voor bedrijven in food-, retail- en servicelogistiek, maar krijgt ook andere functies. Er komen een hotel, eetgelegenheden en sportaccommodaties. Met het project is een investering van ruim € 250 miljoen gemoeid.

Innovatie voor toekomst energievoorziening

“We zijn er trots op dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een van de grootste uitdagingen in deze tijd: de duurzame bevoorrading van onze steden met nieuwe oplossingen voor stadslogistiek”, vertelt Stephan Segbers, bestuurder bij Essent. “Duurzame energie en de bijbehorende infrastructuur vormt een essentieel onderdeel. Op Clic komt straks alles samen wat E.ON (het moederbedrijf van Essent, red.) op het gebied van intelligente energieoplossingen heeft ontwikkeld en nu gereed is voor toepassing in Nederland. In dat opzicht is Clic straks niet alleen een innovatie voor stadslogistiek, maar ook voor de toekomst van onze energievoorziening.”

Volgens Patrick Lammers, bestuurder bij E.ON, komt op Clic straks alles samen wat E.ON internationaal op het gebied van intelligente energieoplossingen heeft ontwikkeld en nu gereed is voor toepassing in Nederland. “Nog nergens ter wereld wordt de desbetreffende energietechnologie toegepast als op de schaal bij Clic. Dat geldt al helemaal voor het baanbrekend hoge volume van het laadplatform.”

Tot 80 procent meer energie-efficiëntie

Naast een groot laadsysteem voor duurzame elektrische mobiliteit gaat de energie-infrastructuur ook bestaan uit zonnepanelen en een aantal grote batterijen waarin de geproduceerde zonne-energie wordt opgeslagen. De elektriciteit die Clic niet zelf kan opwekken, wordt door Essent geleverd. Daarbij zal het gaan om stroom die voor 100 procent uit hernieuwbare bronnen als wind, zonlicht en waterkracht is gewonnen. Voor de warmte- en koudevoorziening op Clic maakt Essent gebruik van de ectogrid. Dit is een intelligente infrastructuur voor het opslaan en leveren van warmte en koude. Dit door E.ON ontwikkelde systeem koppelt alle bedrijven op Clic en zorgt voor slimme uitwisseling van warmte en koude.